25 Aprilie 2017
2076 accesări
0 comentarii

Infecţia cu Rotavirus este cauza cea mai frecventă de diaree contagioasă la sugar şi copilul mic. Transmiterea bolii se face prin mâini contaminate, de pe suprafeţe şi obiecte, şi pe cale respiratorie.

„Rotavirusul este foarte rezistent în mediu şi la soluţiile obişnuite de dezinfectat, supravieţuind în mediu între 9 şi 19 zile. De aceea, necesită măsuri speciale de dezinfecţie. Deshidratarea este cauza deceselor provocate de această afecţiune. Semnele deshidratării includ: somnolenţă, uscăciunea gurii şi a limbii, scăderea cantităţii de urină, fontanela anterioară deprimată etc. Infecţia la nou-născut este adesea uşoară sau asimptomatică. Cele mai severe forme tind să afecteze copiii între 6 luni şi 2 ani şi pe cei cu imunitate scăzută”, explică dr. Oana Barbu, medic pediatru.

Gastroenterita cu Rotavirus are tratament simptomatic şi rehidratare.

În funcţie de gradul de severitate, tratamentul presupune: rehidratare orală în formele uşoare şi medii şi rehidratare intravenoasă, la cei cu deshidratare severă. Tratamentul simptomatic cuprinde: antidiareice, antiemetice, antitermice şi probiotice.


Măsurile de prevenţie sunt: igiena atentă a mâinilor şi a alimentelor, surse de apă potabilă necontaminată, izolarea pacienţilor pentru evitarea răspândirii virusului, alimentaţia exclusiv naturală a sugarilor şi vaccinarea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU