21 Mai 2020
541 accesări
0 comentarii

Cum vă simţiţi acum, după două luni în care nu aţi lucrat? Aveți același spor ca înainte de instituirea stării de urgență sau sunteți lipsiți de energie, slăbiți? Nu ştiţi cum să vă recăpătaţi puterile? Potrivit psihologului Alexandru Pleșea, energia se măsoară în toate etapele planului, până la acţiunea finalizată a fiecărui punct din plan, iar toată acţiunea depinde de noi.

„Cum în multe din etapele planului mai depinde şi de alţii, de exemplu, să primim o hârtie de aprobare sau, în cazul de faţă - măsurile luate pe timpul pandemiei Covid-19, atunci energia noastră este consumată în aşteptare, fapt care trage acţiunea în jos. Prima dintre cele două acţiuni este cea activă. Atunci când avem entuziasm, lucrurile merg ca pe roate, avem susţinere, motivaţie, ne trezim dimineaţa, investim energia şi resursele noastre. În cazul celei pasive, aceasta intervine atunci când aşteptăm ca alţii să facă alte lucruri, când ne apucăm de o idee din plan şi nu o susţinem cum ne-am propus, când alţii ne spun că nu va merge sau când nu avem banii care ne trebuie să completăm o acţiune, când primim refuzul, când uităm, când ne luăm cu altele etc, a precizat specialistul.

În opinia sa, aceste acţiuni sunt omniprezente în activităţile omului, iar acestea se pot vedea în energia cu care începem ceva şi în deznădejdea sau uitarea la ce ne-am propus să terminăm. Astfel, energia nu poate fi constantă, pentru că omul nu este constant, acesta îşi schimbă punctele de vedere, gândurile şi atitudinea în funcţie de contextul din jur, iar aceasta se numeşte adaptare, dar în realitate este uitare.

„Pentru a lucra ca energia să fie constantă într-un plan, omul are nevoie să fie constant în acţiunile, cuvintele şi faptele sale. Astfel, una precede pe cealaltă. Dacă vorbim una şi facem alta, ne tragem singuri preşul. Investiţia într-o acţiune este direct proporţională cu cât de bine se cunoaşte omul pe el însuşi. Din acest motiv, cei în poziţii cheie de conducere, leadership, terapie sau alte afaceri bine construite, sunt oameni care mai întâi au muncit cu ei înşişi, şi după au ajuns la nivelul de unde să ţină afacerea într-o energie constantă. Aceste două acţiuni (activă şi pasivă) sunt favorizate tot timpul de a treia, una care decide încotro o ia acţiunea”, a completat Alexandru Pleşea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU