16 Iulie 2018
1504 accesări
0 comentarii

Fibrilaţia atrială reprezintă o anormalitate a ritmului cardiac, care apare în urma unei probleme cu sistemul electric al inimii. De obicei, fenomenele electrice încep din atrii (camerele superioare ale inimii) şi ajung în ventriculi (camerele inferioare), ceea ce determină apariţia unei contracţii normale a inimii.

În fibrilaţia atrială, însă, aceste fenomene electrice sunt haotice şi duc la apariţia bătăilor neregulate ale inimii.

Potrivit dr. Yucel Cihan, medic specialist cardiolog, fibrilaţia atrială este cea mai frecventă aritmie şi afectează, în medie, 1-2% din populaţie, prevalenţa sa crescând odată cu vârsta, ajungând până la circa 10% din populaţia cu vârsta de peste 80 ani.

„Inima este activată, în mod normal, de un stimul generat la nivelul atriului drept, într-o zonă specializată. Uneori, acest ritm sinusal este înlocuit de fibrilaţia atrială, un ritm cardiac generat tot la nivelul atriilor, dar cu altă localizare decât cea fiziologică, fiind neregulat, adesea mult mai rapid. În fibrilaţia atrială, activitatea de contracţie a atriilor practic lipseşte. De aici şi complicaţiile care pot apărea, în special în cazul în care aceasta nu este diagnosticată: scăderea debitului cardiac, formarea de cheaguri la nivelul atriilor, riscul de apariţie al accidentului vascular ischemic”, a explicat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU