01 Aprilie 2021
259 accesări
0 comentarii

Odată cu înaintarea în vârstă, sistemul imunitar uman devine mai puţin eficient în combaterea infecţiilor şi mai puţin cooperant cu vaccinurile. În acelaşi timp, sistemul imunitar la vârstnici este asociat cu inflamaţie cronică, ceea ce creşte riscul de afecţiuni. Vestea bună este că prin exerciţiu fizic regulat şi o dietă echilibrată persoanele vârstnice îşi pot menţine sistemul imunitar în condiţii bune până la vârste foarte înaintate. În prezent, speranţa de viaţă este înaintată, în comparaţie cu erele din trecut, susţin specialiştii doc.ro.

Cu toate acestea, din punct de vedere al evoluţiei rasei umane, oamenii sunt adaptaţi pentru condiţii de trai care nu corespund neapărat cu stilul de viaţă practicat actual. Prin urmare, sistemul imunitar nu doar se slăbeşte pe măsură ce înaintaţi în vârstă, ci se şi dezechilibrează. Acest fenomen afectează două ramuri ale sistemului imunitar, şi anume imunitatea înnăscută şi imunitatea adaptivă, ceea ce cauzează apariţia imunosenescenţei.

Imunitatea înnăscută este prima linie de apărare a organismului împotriva infecţiilor. Astfel, atunci când aceasta nu face faţă agenţilor străini, se instalează inflamaţia cronică şi sistemică. Imunitatea adaptivă, în schimb, este responsabilă pentru memorarea şi atacarea agenţilor patogeni, odată ce organismul a intrat deja în contact cu aceştia. Inflamaţia cronică este asociată cu aproape toate afecţiunile ce apar la bătrâneţe, inclusiv diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul şi demenţa. De asemenea, aceasta joacă un rol important în anumite afecţiuni autoimune care sunt mai prevalente la adulţi, cum ar fi artrita reumatoidă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU