24 August 2018
1195 accesări
0 comentarii

La scurt timp după naştere, unii copilaşi sunt diagnosticaţi cu boală metabolică osoasă (BMO), o afecţiune caracterizată prin scăderea conţinutului mineral şi a densităţii osoase secundar aportului inadecvat de calciu şi fosfor postnatal. Ca factori de risc, trebuie amintită, în primul rând, prematuritatea.

„Majoritatea calciului şi fosforului sunt transferate transplacentar în trimestrul trei de sarcină. Aceasta face ca prematurul să aibă rezerve limitate de calciu şi fosfat. Apoi, leziunile placentare cronice, nutriţia partenerială prelungită ori medicaţia duc şi ele la apariţia acestei boli”, a declarat dr. Teodora Bucur, medic primar pediatru.

Aceasta a precizat că debutul clinic al BMO are loc la scurt timp după iniţierea creşterii ponderale accelerate (6-8 săptămâni) şi se poate prelungi câteva luni.

Măsurile de prevenire ale BMO se suprapun pe măsurile terapeutice, astfel încât intervenţiile nutriţionale precoce scad prevalenţa şi severitatea bolii.

Medicul este de părere că prima opţiune nutriţională este alimentarea prematurilor cu lapte matern fortifiat, asta în condiţiile în care mama asigură o cantitate suficientă de lapte muls.

„Fortifiantul realizează ameliorarea aportului energetic şi nutriţional, asigurând şi un aport suplimentar de calciu şi fosfor. Fortifierea laptelui matern este recomandată prematurilor sub 1.500 grame la naştere, dar se poate recomanda şi celor cu o greutate mai mare la naştere (1.800-2.000 grame). Această metodă poate fi utilizată până când prematurul poate fi alimentat exclusiv la sân sau până atinge greutatea de 2-2,2 kg”, a explicat medicul.

În lipsa fortifianţilor de lapte matern se recomandă alimentarea prematurilor cu lapte matern şi administrarea de calciu, fosfor şi vitamine. Totodată, prematurii ar trebui să fie hrăniţi cu formule speciale de lapte, acestea fiind îmbogăţite cu calciu şi fosfor, astfel încât să compenseze deficitul de absorbţie intestinală.

Ultimele studii arată că mineralizarea osoasă este mult mai bună în cazul prematurilor alimentaţi cu formulă pentru prematuri, comparativ cu prematurii alimentaţi cu formulă standard. De asemenea, nu este recomandată utilizarea formulelor pe bază de soia, acestea limitând absorbţia intestinală de calciu şi fosfor.

Specialistul a mai spus că, în cazul utilizării de suplimente per os de calciu şi fosfor, se recomandă ca acestea să nu fie adăugate în lapte (matern sau formula) deoarece pot precipita.

Nu în ultimul rând, trebuie început un program de mişcări pasive, care are efect pozitiv asupra ratei de creştere ponderale şi mineralizării osoase. Totuşi, trebuie evitate mişcările viguroase şi fizioterapia toracică, mişcările excesive putând duce la fracturi.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU