29 Ianuarie 2018
844 accesări
0 comentarii

Obturaţia reprezintă metoda de reconstrucţie a unui dinte deteriorat de carii, pentru a-i reda funcţia şi forma normală. În momentul în care execută o obturaţie, medicul dentist îndepărtează întâi ţesutul dentar afectat, curăţă zona, apoi astupă cavitatea cu material de obturaţie.

Prin sigilarea spaţiilor de pătrundere a bacteriilor, obturaţia poate preveni evoluţia cariilor dentare.

La ora actuală, materialele de obturaţie includ aurul, porţelanul, răşinile compozite (de culoarea dintelui) şi amalgamul (aliaj de mercur, argint, cupru, staniu şi uneori zinc).

Potrivit dr. Anca Georgescu, medic dentist, obturaţia dentară sau „plomba” este cea mai frecventă intervenţie în cabinetele de medicină dentară.

„Rolul ei este de a reface morfologia iniţială a dintelui tratat, cu ajutorul materialelor adezive, prin umplerea cavităţilor create, în urma îndepărtării ţesutului cariat. Etapele realizării unei obturaţii coronare constau în anestezia locală, prin puncţie, care are rolul de a reduce şi preveni senzaţia de durere, asigurând confort atât pacientului, cât şi medicului”, a explicat specialistul.

Apoi, urmează izolarea cu diga a zonei care va fi tratată de restul cavităţii bucale, evitând astfel contaminarea cu salivă. Desigur, îndepărtarea cariei dentare se face cu ajutorul instrumentarului rotativ, după care va avea loc prepararea cavităţii obţinute, pentru a fi obturate. Etapele ce fac parte din procesul de plombare includ şi stratificarea materialului (compozit fotopolimerizabil) pentru a obţine relieful şi morfologia naturală a dintelui tratat. Finisarea obturaţiei se face cu seturi de gume şi perii cu pastă abrazivă, pentru o estetică dentară bună.

Dr. Georgescu a precizat că tratamentul obturaţiei dentare este minim-invaziv, nedureros şi confortabil pentru pacienţi. De asemenea, nu trebuie uitat că, cele mai la îndemână soluţii de prelungire a vieţii unei obturaţii dentare este igiena orală corectă şi menţinerea dinţilor sănătoşi, prin controlul periodic la medicul dentist, din şase în şase luni.

Totodată, acest lucru se poate face şi prin schimbarea periuţei de dinţi la fiecare trei luni şi prin evitarea băuturilor colorate, care modifică aspectul plombei.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU