Sursa foto Doc.ro

Sursa foto Doc.ro
06 Septembrie 2020
779 accesări
0 comentarii

Deficienţa de fier este una dintre cele mai întâlnite deficienţe, în întreaga lume, iar femeile şi copiii sunt cei mai predispuşi la aşa ceva. Se ştie, fierul este esenţial pentru producerea de hemoglobină, o proteină care ajută celulele roşii ale sângelui să livreze oxigen peste tot în corp. Deci fără ea, totul suferă şi se ajunge la anemie.

Cel mai comun simptom al deficienţei de fier este posibil să fie şi cel mai greu de detectat. De exemplu, de foarte multe ori, femeile sunt obişnuite să aibă vieţi frenetice şi să se simtă obosite, susţin unii specialişti. Aşa se face că, deseori, ele au impresia că oboseala face parte din ritmul cotidian al vieţii. Totuşi, deficienţa de fier face ca tot mai puţin oxigen să ajungă la ţesuturi, astfel încât corpul este lipsit de energia de care are nevoie.

Ca urmare, dacă oboseala „normală” este cuplată cu senzaţia de a fi slăbită, nervoasă sau incapabilă de a îndeplini diferite sarcini, fierul (sau lipsa acestuia) ar putea avea ceva de-a face cu asta. La urma urmei, există un motiv pentru care cuvintele „palidă” şi „bolnăvicioasă” sunt adesea utilizate. Hemoglobina conferă sângelui culoarea lui roşie şi pielii nuanţa rozalie. Asta înseamnă, de fapt, că nivelele scăzute ale proteinei pot să îşi retragă culoarea direct din pielea voastră, spun medicii. De exemplu, dacă aveţi o nuanţă deschisă a pielii, acest lucru este destul de uşor de detectat. Nu contează, totuşi, culoarea pielii, dacă interiorul buzelor, gingiilor şi al pleoapelor sunt mai puţin roşii decât în mod obişnuit. În astfel de situaţii, conţinutul scăzut de fier ar putea fi de vină pentru asta.

Deficienţa de fier se resimte şi în respiraţie. Astfel, nu contează cât de adânc inspiri. Dacă nivelul oxigenului este mic, vă veţi simţi lipsită de aer. Totodată, dacă observaţi că aveţi dificultăţi de respiraţie făcând lucruri pe care de obicei le faceţi fără probleme, s-ar putea să fie de vină tot deficienţa de fier.

Manifestările bolii dispar în timp

Inima vă bate tare? Întotdeauna, o inimă suprasolicitată poate ajunge să sufere de aritmie, murmur cardiac, insuficiență cardiacă etc. Pentru ca lucrurile să devină atât de rele, probabil trebuie să suferiți de anemie, datorată deficienței de fier. Totuși, dacă știți că aveți probleme cu inima, este important să vă verificați, periodic, nivelul sângelui, pentru ca deficiența de fier să nu înrăutățească problemele cardiace deja existente.

„Deficienţele de fier sunt descoperite cel mai des la copii mai mici şi la femeile care au omenstruaţieabundentă. Deficitul de fier care este destul de grav pentru a provoca anemie poate conduce chiar la probleme serioase la femeile însărcinate şi copiii mai mici de cinci ani”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Geandan Memet, medic specialist laborator.

În cazurile severe, a precizat aceasta, în special la copii, poate apărea dorinţa de a ingera substanţe care nu sunt comestibile, precum pământ, var, gheaţă. Totodată, la copiii mici, cu forme severe de anemie feriprivă pot apărea şi întârzieri ale creşterii, mersului şi vorbirii.

„Abia după corectarea deficitului de fier aceste manifestări dispar. În aceste condiţii, analizele de laborator sunt necesare pentru diagnosticul anemiei feriprive. În plus, testele care evaluează fierul din organism şi modificările lor sunt cel de sideremie (cantitatea de fier din sânge), care se efectuează pentru măsurarea cantităţii de fier din sânge în scopul de a verifica în ce măsură este acesta metabolizat în organism”, a completat dr. Memet.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU