09 Iulie 2019
713 accesări
0 comentarii

Pentru unii, cearcănele sunt o problemă trecătoare. Apar după o noapte nedormită, sau după o zi prelungită la muncă şi dispar imediat ce organismul primește odihna suficientă. Alții însă se confruntă permanent cu cearcănele. De obicei dăm vina pe oboseală, care este într-adevăr responsabilă pentru mai mult de 95% din cazuri, dar cearcănele pot avea multe cauze. Ele pot trăda într-adevăr lipsa de somn, dar pot fi provocate în același timp de lipsa de vitamine sau de anumite afecțiuni, conform medlife.com.

Printre cauzele apariției cearcănelor se numără ereditatea. Nu mulți știu, dar cearcănele se pot moșteni din familie. În aceste cazuri, cearcănele nu sunt asociate nici cu lipsa de somn şi nu reprezintă semne ale unei afecțiuni cronice. Unii oameni moștenesc de la părinți o piele mai transparentă, ceea ce face ca zona din jurul ochilor, unde stratul de piele este extrem de subțire, să fie mai întunecată.

Somnul insuficient şi oboseala sunt motivele cele mai răspândite ale cearcănelor. Nu rareori am observat că după o noapte cu prietenii, prelungită până dimineața, ne trezim cu cearcăne. Oboseala poate schimba nuanța tenului, făcându-l să pară mai palid, de aceea zonele întunecate din jurul ochilor devin mai evidente. De asemenea, pielea din jurul ochilor se subțiază odată cu vârsta, făcând mai ușor vizibile vasele mici de sânge din jurul ochilor.

Alergiile produc iritații oculare şi mâncărimi care te fac să simți frecvent nevoia să te scarpini şi să te freci la ochi, ceea ce face ca pielea din jurul ochilor să capete o nuanță întunecată. Alergiile pot provoca şi dilatarea vaselor sanguine, făcând cearcănele mai vizibile.

Alimentația inadecvată creează şi ea neplăceri în zona ochilor. Oamenii pot avea cearcăne din cauza regimului alimentar neadecvat, sărac în nutrienţii necesari organismului, precum fierul, acidul follic, vitamina B12 sau vitamina K. Bolile endocrine, precum hipertiroidia şi gușa, pot genera cearcăne, din cauza disfuncțiilor hormonale. Alți factori care pot influenţa estetic sunt fumatul, consumul de alcool şi cofeina, stresul, anemia, sarcina, menstruația, deshidratarea, unele afecțiuni renale sau hepatice.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii