27 Aprilie 2021
523 accesări
0 comentarii

O boală perfidă, care nu dă simptome evidente, dar care poate evolua rapid spre un final tragic: astfel poate fi descris, pe scurt, accidentul vascular cerebral. De aceea, este importantă depistarea din vreme. Iar ecografia Doppler este metoda la îndemână, neinvazivă și relativ rapidă, care ajută la stabilirea unui diagnostic.

Accidentul vascular cerebral debutează, în multe cazuri, cu depunerea unei plăci formate din lipide, calciu sau diferite celule și resturi celulare, pe pereții arterei carotidiene. „Diminuarea sau stoparea fluxului de sânge se face prin simpla îngustare a diametrului arterial, fie prin ruperea unei porțiuni din placă și transportarea fragmentului respectiv prin sânge la distanță spre o arteră mai mică, fie prin formarea unui tromb la acest nivel sau prin ruperea arterei rigidizate”, a afirmat dr. Alina Jipa, medic specialist neurolog. Inițial, după formarea blocajului fluxului de sânge, se produce un atac ischemic tranzitor. „În cazul acesta, simptomele se mențin câteva ore, mai puțin de 24 de ore. Însă, dacă simptomele persistă mai mult, este vorba despre un accident vascular cerebral”, a precizat dr. Alina Jipa. Indiferent dacă simptomele persistă sau nu, prezentarea de urgență la doctor este necesară.

Simptomele care trebuie să îi alerteze pe bolnavi sunt: slăbiciunea fizică, amorțeală, furnicături la nivelul feței, brațului sau piciorului – de obicei, pe o parte a corpului -, tulburări de mers și echilibru, încețoșarea vederii, lipsa de coordonare a mișcărilor, dificultăți de vorbire, confuzie, dureri de cap, amețeală, dificultăți la înghițire.

Când este recomandată ecografia Doppler

O investigație de real ajutor este ecografia Doppler a carotidelor și vaselor cerebrale. Aceasta durează până la 30 de minute, este asemenea oricărei ecografii și măsoară viteza circulației fluidelor în organism.

„În formele ușoare sau medii, tratamentul se începe cu modificarea stilului de viață, cu tratament medicamentos și urmărirea periodică a bolnavului, prin examen Doppler carotidian și transcranian. Dacă ecografia Doppler carotidiană evidențiază o îngustare carotidiană severă (de obicei peste 70% la nivel cervical), indiferent dacă există sau nu simptome, se trece la abordarea chirurgicală. Aceasta se poate face fie prin deschiderea arterei și îndepărtarea plăcii pe cale chirurgicală sau, dacă starea generală a pacientului este problematică, se recurge la antioplastie carotidiană cu stenturi. Aceasta constă în introducerea unui mic balon, printr-un cateter, în zona îngustată. Ajuns acolo, balonul este umflat pentru lărgirea arterei și o piesă numită stent este plasată în acel punct, pentru a împiedica îngustarea ulterioară a vasului de sânge. După intervenție, pacientul trebuie să aibă un stil de viață echilibrat, să își controleze factorii de risc și să urmeze un tratament adecvat”, a subliniat dr. Alina Jipa.

Pe lângă ecografia Doppler, medicul neurolog mai poate recomanda realizarea unui examen oftalmologic, a unei angiografii prin tomografie computerizată (CT) sau a unei angiografii prin rezonanță magnetică nucleară (angio-RMN).

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN