13 Septembrie 2015
1404 accesări
0 comentarii

Boala celiacă (enteropatia gluten-indusă) este o afecţiune autoimună care se manifestă la persoanele cu predispoziţie genetică, ingestia de gluten producând alterarea mucoasei intestinale.

Ce alimentaţie şi ce regim de viaţă trebuie să urmeze aceşti pacienţi pentru a evita problemele de sănătate ne explică specialiştii gastroenterologi.

Grija pentru alimentaţie a devenit preocuparea numărul unu a fiecăruia dintre noi. Ce produse să consumăm, în ce cantitate, dar mai ales de care produse să ne ferim pentru a evita problemele de sănătate? Cât priveşte persoanele care se nasc sau capătă intoleranţe ori alergii la unul dintre alimentele consumate, medicii atrag atenţia asupra complicaţiilor care pot interveni în absenţa diagnosticării.

„Glutenul este o proteină conţinută în grâu, orz, secară. Intră în componenţa multor alimente, conservanţi, coloranţi, aditivi. La persoanele cu boala celiacă, ingestia acestei proteine atrage un răspuns imun, urmat de distrugerea mucoasei intestinale, prin care se realizează în mod normal absorbţia nutrienţilor.

Boala celiacă este ereditară, incidenţa la persoanele cu rude de gradul I afectate fiind de 1 din 10.

Manifestările clinice sunt extrem de variate. Dacă, în copilărie, predomină acuzele digestive - dureri abdominale, balonări postprandiale, diaree cronică, vărsături sau constipaţie, la adulţi, simptomatologia este atenuată, putând predomina semnele unei anemii feriprive neexplicabile, dureri articulare, oboseală, erupţii cutanate”, a explicat dr. Cosmin Popa, medic specialist gastroenterolog şi medicină internă din cadrul Centrului Medical de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie digestivă Gastromond.

Plan de evaluare pentru pacienţi

Boala celiacă nu ţine cont de vârstă, iar cei mai afectaţi dintre pacienţi sunt nou-născuţii, odată cu diversificarea alimentaţiei şi introducerea făinoaselor. În cazul acestora, boala se manifestă prin oboseală accentuată, diaree, abdomen balonat, pentru ca, mai târziu, să apară chiar întârzieri în creştere şi dezvoltare sau anemie severă.

La adult, în schimb, primul semn de boală este o scădere dramatică în greutate, diaree, căderea părului şi poate ajunge, la unele persoane, până la afectarea fertilităţii sau depresie.

De asemenea, boala celiacă poate fi asimptomatică, motiv pentru care cei cu antecedente familiale trebuie să facă testele specifice pentru a diagnostica boala.

„Evaluarea se bazează pe teste serologice de screening (determinarea anticorpilor specifici), iar confirmarea diagnosticului se face endoscopic, prin biopsie duodenală. Pentru diagnostic şi tratament, este necesară consultarea unui medic specialist gastroenterolog sau de medicină internă”, mai spune medicul.

Cum se tratează boala

Tratamentul bolii celiace constă în excluderea glutenului din alimentaţie, dietă ce trebuie respectată pentru tot restul vieţii. Nerespectarea acestei condiţii poate aduce pacientul în pragul unor maladii ireversibile, precum cancerul, malnutriţia severă, osteoporoză sau infertilitate, în cazul femeilor.

Taguri articol: boala

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase