23 August 2018
1367 accesări
0 comentarii

Ultimele studii arată că unul din zece români suferă de diabet şi unul din doi bolnavi nu este diagnosticat, ceea ce este foarte grav. Tocmai de aceea, este foarte important să depistăm boala din timp, pentru a o trata corespunzător şi pentru a evita alte complicaţii.

„Diabetul zaharat este o boală frecventă, nevindecabilă şi potenţial gravă, severitatea diabetului fiind atribuită în principal creşterii glicemiei peste valoarea normală, ceea ce contribuie la apariţia complicaţiilor.

Astfel, cele mai frecvente complicaţii duc la îmbolnăviri ale ochilor (retinopatia diabetică), rinichilor (boala cronică de rinichi), inimii (infarctul miocardic sau angina pectorală), picioarelor (arteriopatia şi neuropatia diabetică)”, au declarat specialiştii Centrului Medical „Pozimed” din Constanţa.

Potrivit medicilor, există două tipuri de diabet zaharat, cel de tip 1 (insulino-necesitant) şi cel de tip 2 (non-insulino-necesitant) la care se adaugă diabetul de sarcină. Diabetul de tip 1 cuprinde acei bolnavi care sunt menţinuţi în viaţă numai prin injectarea zilnică a insulinei.

De altfel, el reprezintă 5% din numărul de pacienţi şi se întâlneşte mai frecvent la copii şi tineri, dar poate apărea şi la vârste avansate. Mecanismul principal al diabetului de tip 1 constă în scăderea secreţiei de insulină (până la dispariţia ei), din cauza distrugerii celulelor beta pancreatice.

Această distrugere este datorată unei predispoziţii genetice pe fondul căreia se adaugă medicamentele, unele substanţe toxice sau alţi agenţi necunoscuţi care atacă celulele beta şi le distrug. Diabetul de tip 2, în schimb, cuprinde acele cazuri apărute la populaţia matură sau bătrâni şi foarte rar la tânăr, la care tratamentul se poate face atât cu medicaţie orală, cât şi injectabilă.

Cadrele medicale au precizat că în diabetul de tip 2 cauzele sunt şi mai puţin cunoscute, secreţia de insulină poate fi scăzută, normală sau crescută, dar este împiedicată să îşi facă rolul său la nivel celular fenomen numit insulino-rezistenţă. Un rol important îl joacă de asemenea predispoziţia spre boală (existenţa în familie a unor cazuri de diabet), precum şi obezitatea.

În ceea ce priveşte manifestările bolii, acestea sunt foarte variate.

„Este foarte important de reţinut că la aproximativ jumătate din pacienţi diabetul nu dă niciun semn lungi perioade de timp, ceea ce îi face pe aceşti oameni să se considere sănătoşi. De aceea, în multe cazuri diagnosticul se poate pune abia în prezenţa complicaţiilor.

Cele mai importante semne clinice sunt: eliminarea unei cantităţi de urină mai mari de doi litri în 24 de ore (poliuria), senzaţia de sete deosebit de intensă (polidipsia), foame exagerată (polifagia), scăderea în greutate, oboseala inexplicabilă sau ca manifestări ale complicaţiilor: tulburări de vedere, dureri şi furnicături în picioare şi gambe, afecţiuni ale dinţilor, încetinirea vindecării rănilor”, au explicat medicii.

Pentru a afla un diagnostic precis este nevoie de o serie de analize de laborator care vor determina, ulterior, valorile glicemiei din sânge. În acest fel, depistat la timp şi corect tratat, diabetul poate fi ţinut sub control, crescând astfel confortul şi speranţa de viaţă a pacienţilor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU