21 Noiembrie 2015
4181 accesări
0 comentarii


Tofu este un aliment care a devenit tot mai popular pe piaţa românească, însă o parte dintre noi suntem încă reticenţi faţă de „brânza de soia”.

Contrar credinţei populare, tofu nu este un produs care îşi propune să imite gustul brânzei. El are o istorie bogată, fiind menţionat pentru prima oară în China, acum două milenii.

Ce este tofu mai exact?

Tofu este un produs obţinut din boabe de soia. Acestea sunt înmuiate, fierte şi trecute prin sită până se obţine un lichid căruia i se adaugă magneziu sau calciu cu scopul de a închega lichidul. Acest proces este similar cu cel de fabricare a brânzei de vacă. Produsul rezultat este presat şi aşezat în cuburi. Gradul de fermitate şi consistenţa sunt date de

cantitatea de lichid care rămâne în el.

Tofu nu are un gust proeminent, fiind un aliment extrem de versatil. Acesta absoarbe orice arome sau condimente îi adăugaţi.

Tofu şi beneficiile sale nutriţionale

Studiile medicale recente au arătat că datorită cantităţilor mari de izoflavone, tofu este asociat cu riscul scăzut de boli specifice unei vârste înaintate sau care sunt rezultatul unui stil de viaţă nesănătos.

Consumul de tofu ca alternativă la proteinele de origine animală scade nivelul de colesterol LDL. Acest lucru determină o diminuare a riscului de ateroscleroză şi de hipertensiune arterială.

Genisteina, o izoflavonă ce se regăseşte din plin în soia, are proprietăţi antioxidante care inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Doar 10 mg de soia pe zi pot diminua cu 25 la sută riscul de cancer la sân.

De asemenea, cei care suferă de diabet de tip 2 pot beneficia de pe urma consumului de tofu. De obicei, aceştia suferă şi de boli de rinichi care determină ca organismul să elimine cantităţi mari de proteine prin urină. Rezultatul unui studiu recent arată că persoanele care consumă numai proteine din soia elimină mai puţine proteine decât cei care le consumă din alimente de origine animală.

Totodată, tofu poate fi un aliat în combaterea osteoporozei datorită conţinutului de izoflavone. Acestea sunt cunoscute pentru efectul de creştere a densităţii minerale osoase în timpul menopauzei.

Studiile au mai demonstrat că tofu previne afecţiunile hepatice cauzate de radicalii liberi. De asemenea, rezultatele unor cercetări epidemiologice realizate prin observarea populaţiilor din diferite regiuni geografice au arătat că persoanele care consumă cantităţi mari de soia au, în general, o incidenţă mai mică de tulburări psihice asociate unei vârste înaintate.

Modalităţi de preparare

Puteţi trece tofu puţin prin apă înainte de a-l prepara. Apoi îl puteţi felia, tăia în cuburi, sfărâma sau pune pe grătar. Îl puteţi marina în sos de soia cu un conţinut mic de sare, alături de usturoi tocat şi ghimbir răzuit. Îl puteţi mânca şi simplu alături de paste şi cartofi, în plăcinte sau chiar pe pizza.

Tofu poate fi preparat în multe feluri. Trebuie doar să-i acordaţi o şansă şi veţi fi surprinşi de cât de mult o să vă placă!

Alexandra ZAMFIR

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii