26 Octombrie 2017
1697 accesări
0 comentarii

Multe persoane sunt stabile în relaţii, dar sunt şi persoane care optează pentru o viaţă sexuală tumultoasă, cu mai mulţi parteneri. În ceea ce priveşte ultimul caz, există şi riscuri care pun sănătatea în pericol, de aceea, persoanele active sexual trebuie să fie atente la infecţiile cu transmitere sexuală (ITS), pentru că acestea sunt extrem de periculoase, dacă nu sunt depistate la timp.

Infecţiile cu transmitere sexuală se transmit de la o persoană la alta prin contact sexual neprotejat (fără prezervativ).


„Toată lumea contactează diferite boli infecţioase într-un moment sau altul al vieţii noastre. Infecţiile cu transmitere sexuală sunt şi ele astfel de boli. Gravitatea evoluţiei lor depinde de cât de repede sunt depistate şi cât de devreme se tratează. Unele pot avea urmări grave şi permanente asupra sănătăţii dacă sunt lăsate netratate”, explică dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii.
Oricine are relaţii sexuale se poate îmbolnăvi de ITS, în timpul contactelor sexuale neprotejate cu cineva infectat. Cu cât numărul partenerilor sexuali creşte, cu atât creşte şi riscul de a lua ITS.
„Există o serie de semne care ar trebui să atragă atenţia pacienţilor: secreţiile neobişnuite, din vagin sau din uretră (din penis), erupţii cutanate pe organele sexuale şi în apropierea lor, dureri sau arsuri la urinare, durere la contactul sexual etc. Dacă observaţi unul din semnele descrise, atunci trebuie sa vă duceţi la un consult de specialitate. Cu cât descoperiţi mai repede infecţia şi vă adresaţi medicului pentru tratament, cu atât vă veţi vindeca mai uşor”, a explicat medicul specialist.

Atenţie, unele infecţii pot fi asimptomatice

Specialiştii afirmă că, nouă din zece femei cu gonoree, nu au simptome. Aceast lucru se întâmplă, deoarece unele boli cu transmitere sexuală sunt latente. Cu toate acestea, persoana infectată poate transmite boala sau poate păstra doar complicaţiile acesteia la un moment dat.

În condiţii de confidenţialitate, medicul poate să depisteze dacă

într-adevăr există o infecţie cu transmitere sexuală, dar, de asemenea, poate să aplice un tratament care să elimine problema, complet.

„Pentru diagnosticare, pacienţii ar putea face un set de analize, care poate include: examen de urină, analiza sângelui, examen al secreţiei. Femeile însărcinate trebuie să spună acest lucru medicului, fiindcă unele tratamente pot afecta fătul. După tratament, pacienţii trebuie să mai meargă la câteva controale, pentru a se asigura că acesta a avut succes”, mai spune medicul.
În cazul în care aţi depistat că suferiţi de o ITS, este extrem de important ca şi partenerul de cuplu să fie informat, dar şi alte persoane cu care aţi avut contacte sexuale în ultima vreme, dacă este cazul, deoarece şi ei ar putea fi infectaţi.

Nu există un mod bun sau rău de a-i comunica partenerului acest lucru. E important să ţineţi minte că ITS pot fi tratate cu succes doar dacă sunt depistate la timp. Pentru a evita bolile cu transmitere sexuală, medicii specialişti îi sfătuiesc pe toţi cei care au o viaţă sexuală activă să aibă doar un partener, să fie fideli.

„În schimb, dacă acest lucru nu se poate, este foarte important să se limiteze numărul de parteneri. Relaţiile sexuale cu mai multe persoane înseamnă un risc mai mare de a întâlni pe cineva care să aibă ITS. Folosiţi prezervativul, căci acesta este singurul mijloc de a vă proteja de ITS şi de sarcinile nedorite, dacă e folosit corect. Aveţi grijă de igiena personală, în special de igiena organelor genitale, înainte şi după contactul sexual”, adaugă medicul specialist.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU