Sursa foto Despre copil

Sursa foto Despre copil
23 Septembrie 2020
688 accesări
0 comentarii

Dacă observaţi la micuţul dumneavoastră inflamaţii ale pleoapelor şi cruste, ideal ar fi să mergeţi cu el la un oftalmolog. Urdorile persistente, vizibile mai ales când copilul se trezeşte, pot ascunde blefarita, afecţiune greu de tratat. Pleoapele au multe funcţii, dar, printre altele, previn infecţiile, acoperă şi protejează corneea. Blefarita, care poate debuta în copilărie şi continua pe parcursul întregii vieţi, se manifestă prin înroşirea marginii pleoapelor şi apariţia la nivelul genelor a unor scuame albe, asemănătoare mătreţii, precizează totuldespremame.ro.

Boala poate fi asociată şi cu dermatita seboreică, această din urmă fiind o inflamaţie a pielii de la nivelul capului şi feţei, care devine roşie, cauzând mâncărime şi escare (cruste). Cele mai comune manifestări ale blefaritei sunt următoarele: înroşire supărătoare la baza pleoapelor şi senzaţia de corp străin în ochi, senzaţia că pleoapele ard, mai acută atunci când micuţul se trezeşte din somn. În timp, disconfortul continuă să crească şi în timpul zilei, copilul se freacă tot timpul la ochi.

Totodată, apar cruste care dau impresia că igiena este deficitară. Uneori, pleoapele sunt aşa de lipite că micuţul nu poate deschide ochii şi se poate întâmpla ca în unele cazuri, genele să cadă. Desigur, mai există situaţii în care fotofobia (copilul este deranjat de lumină) poate fi atât de severă la micuţii cu blefarită, încât aceştia pot refuza să se joace în exterior. Specialiştii spun că tratamentul cel mai bun pentru blefarită se stabileşte în funcţie de vârsta copilului şi istoricul lui medical, dar şi de gravitatea afecţiunii. De asemenea, acesta poate include aplicarea de comprese călduţe şi umede pe ochiul micuţului de câteva ori de-a lungul zilei, instruirea copilului să nu-şi frece ochii şi să se spele frecvent pe mâini.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU