07 Decembrie 2016
2125 accesări
0 comentarii

Medicii constănţenise confruntă tot mai descu cazuri de bolnavi acuţi cu infecţii urinare urâte, care consumă prea multe antibiotice, luate deseori direct din farmacie,fără reţetă.

„Din acest motiv, avem o rezistenţă foarte mare la antibiotice şi implicit multe infecţii intestinale cu clostidrium, din care s-a şi murit, pentru că s-a distrus complet echilibrul florei intestinale. Trebuie precizat că oamenii abuzează şi de medicamentele pentru stomac, pentru aciditatea gastrică. Am întâlnit bolnavi care iau de ani de zile pastile pentru stomac, în mod special pentru gastrite şi ulcer, fără a suferi măcar de aceste boli. Ei spun că le înghit pentru protecţia stomacului, dar mai ales pentru că iau multe alte medicamente de inimă, tensiune, colesterol etc.”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, şeful secţiei Nefrologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Liliana Tuţă. Specialistul a mai spus că bolnavii susţin că le iau ca să-şi protejeze stomacul, doar că stomacul nu are nevoie să fie protejat dacă bolnavul nu are ulcer gastric, duodenal sau gastrită cu helicobacter.

Cert este că ei iau aceste medicamente în mod abuziv, iar acest lucru contribuie la distrugerea florei intestinale. Din acest motiv, cadrele medicale au început să se teamă deja să mai trateze infecţii urinare cu antibiotice. „Orice bolnav cu o infecţie urinară mai gravă începe să aibă tulburări intestinale sau unii ajung chiar să facă infecţii cu clostidrium, deşi noi îi tratăm aşa cum trebuie. Din păcate, aceşti pacienţi trebuie izolaţi şi puşi cât mai departe de cei cu dializă sau cu transplant ori acest lucru este destul de complicat de realizat, întrucât secţia nu a avut parte decât de o reparaţie superficială în urmă cu câţiva ani”, a precizat dr. Tuţă.

Pistol pentru puncţii renalepentru bolnaviTot în sprijinul pacienţilor, pe viitor se intenţionează accesarea unui proiect cu fonduri europene prin care să se achiziţioneze pentru secţie un ecograf, oxigenatoare şi un pistol pentru puncţii renale. La acest moment, s-a discutat deja cu Anatomia Patologică pentru a putea citi puncţiile renale. Din păcate, în prezent, mulţi bolnavi preferă să plece la Bucureşti, pentru că pistolul pentru puncţii pe care îl aveau în dotare s-a stricat de ceva timp. „În momentul în care îi spui unui om că trebuie să facă puncţie renală, vor să plece imediat, nici măcar nu ni se oferă şansa de a-i consulta şi să-i diagnosticăm”, a explicat specialistul.

În altă ordine de idei, ultimul studiu făcut pe prevalenţa bolilor cronice de rinichi în România arată că aproximativ 10% din populaţia ţării are o boală cronică de rinichi, care va evolua pe viitor spre dializă şi transplant, deci un procent foarte mare. „Din nefericire, bolile de rinichi sunt descoperite târziu, când deja îi spui pacientului să se pregătească de transplant sau dializă. Totuşi, există un program naţional pentru îngrijirea bolnavului predializă, pentru detectarea precoce a bolnavului cu insuficienţă renală, analize care se fac gratuit la trei luni”, a adăugat dr. Tuţă. Bolnavii care ar trebui să se îngrijoreze sunt cei cu hipertensiune de mai mult de cinci ani, diabet zaharat, infecţii urinare repetate şi cei care consumă zilnic medicamente pentru durere, cum ar fi antibioticele.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU