23 Septembrie 2019
804 accesări
0 comentarii

Prin alimentația zilnică, fiecare dintre noi își ia cantitatea necesară de fosfor. O problemă mai des întâlnită este excesul de fosfor în organism și nu deficitul. Chiar și așa, este important să cunoaștem rolurile și funcțiile acestuia, pentru a ști să prevenim carențele și eventualele complicații.

Corpul uman are nevoie de fosfor pentru a menține oasele puternice și sănătoase, pentru a produce energie și pentru a pune mușchii în mișcare. În plus, fosforul ajută și în cazul altor procese, ajutând la crearea oaselor puternice și a dinților, reduce durerea musculară după efort fizic

dezvoltă, menține și repară țesuturile și celulele, iar lista nu se oprește aici.

Majoritatea alimentelor conțin fosfor, conform doc.ro. Alimentele care sunt bogate în proteine sunt, totodată, surse excelente de fosfor. Printre acestea se află carnea roșie și cea de pasăre, peștele, laptele și alte produse lactate, ouăle, nucile și semințele, cât şi fasolea boabe. Obținem fosforul de care avem nevoie din alimentele pe care le mâncăm. Așa cum poți vedea, el se găsește în numeroase alimente și este absorbit cu ușurință de tactul digestiv. Mici cantități de fosfor se găsesc în mușchi și în țesuturile sistemului nervos. Restul de fosfor se află în celulele din corp.

Afecțiunile renale sau faptul că unele persoane mănâncă prea mult fosfor și nu consumă suficient calciu pot duce la un exces de fosfor în organism. Cu toate acestea, experții ne amintesc că anumite afecțiuni și condiții - ca de exemplu diabetul și alcoolismul - sau medicamente (unele antiacide) pot determina o scădere accentuată a nivelului de fosfor din organism.

Valorile fosforului seric care sunt prea mari sau prea mici pot cauza unele complicații medicale, cum ar fi afecțiunile cardiovasculare, durerile articulare ori oboseală.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii