Sursa foto: Washington Post

Sursa foto: Washington Post
27 Februarie 2020
558 accesări
0 comentarii

Nu vă gândiţi că dacă fumaţi la geam şi nu în casă, ceilalţi membri ai familiei dumneavoastră nu pot fi afectaţi. Din contră, fumatul pasiv conţine o mulţime de substanţe chimice cunoscute a fi toxice sau cauzatoare de cancer, inclusiv formaldehida, benzen, clorura de vinil, arsenic, amoniac şi cianura de hidrogen.

Potrivit dr. Elena Mancaş, copiii care sunt expuşi la fumul de ţigară inhalează multe din aceleaşi substanţe cauzatoare de cancer şi otrăvuri, la fel ca şi fumătorii. Mai grav este că, ei fiind în curs de dezvoltare sunt extrem de vulnerabili în faţa oricărei boli.

„Eu le spun mereu gravidelor care fumează în timpul sarcinii şi care continuă cu acest viciu şi după aceea că bebeluşii lor sunt mai susceptibili să moară de sindromul morţii subite a sugarului, în comparaţie cu cei care nu sunt expuşi la fum. Totodată, o mamă care inhalează fum în timpul sarcinii este predispusă să aibă un copil prematur sau cu o greutate mică la naştere, situaţie care creşte riscul pentru numeroase alte probleme de sănătate. În plus, bebeluşii ai căror mame fumează vor avea plămânii mai slabi decât alţi copii. De asemenea, fumatul pasiv cauzează infecţii acute ale căilor respiratorii inferioare, cum ar fi bronşita şi pneumonia la sugari şi copii mici”, a explicat medicul. La toate acestea, a subliniat specialistul, fumatul pasiv cauzează copiilor care suferă deja de astm, atacuri mai frecvente şi mai severe.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU