19 Noiembrie 2017
1263 accesări
0 comentarii

Temperaturile scăzute din perioada toamnă-iarnă fac ca femeile însărcinate să se confrunte cu situaţii dificile. Sezonul rece vine cu paşi repezi şi femeilor însărcinate le este greu şi să iasă din casă, din cauza frigului, mai ales când se gândesc la corvoada de a se îmbrăca şi încălţa.

Toamna şi iarna, corpul este ferit de acea supraîncălzire care creează disconfort, din punct de vedere fizic, femeilor însărcinate. Cu toate acestea, sezonul mai rece tinde să aducă temperaturi scăzute şi condiţii meteorologice dure care pot afecta sănătatea, de aceea trebuie prevenită apariţia afectiunilor.

Pentru a trece cu bine peste această perioadă, graviduţele trebuie să ţină cont de câteva aspecte. În acest fel, urmând sfaturile specialiştilor, nu vor întâmpina probleme în a duce sarcina la termen, fără incidente. Dacă nu puteţi merge mai des să discutaţi cu medicul care vă supraveghează sarcina, şi medicul de familie va poate sfătui atunci când aveţi neclarităţi sau disconfort de orice fel.

„În afară de modificările hormonale şi de lipsa fluidelor, vremea rece şi vântul îndepărtează umezeala pielii, lăsând-o uscată şi aspră. Combateţi pielea uscată cu o loţiune delicată, astfel încât să puteţi hidrata pielea, în special burta, zona în care pot apărea mâncărimi în timpul sarcinii, din cauza întinderii pielii. Consumul unei cantităţi mari de apă şi plasarea unui umidificator în camera de dormit, de asemenea, ajută la prevenirea uscării pielii”, a explicat dr. Mirela Stângaciu, medic de familie, fitoterapeut.

O dietă potrivită, pentru orice femeie însărcinată în sezonul rece, înseamnă alimente sănătoase, cu un aport semnificativ de vitamine şi minerale pentru organism. Fructele şi legumele crude nu trebuie să lipsească din dieta de iarnă a femeii însărcinate. De asemenea, corpul nu absoarbe prea multă vitamina D în timpul iernii, iar aceasta este esenţială pentru dezvoltarea dinţilor şi a oaselor bebeluşului, astfel, femeile însărcinate trebuie să opteze pentru un supliment sau multivitamine, pentru a se asigura că ajung la nivelurile recomandate zilnic.

Atenţie, nu luaţi medicamente din proprie iniţiativă

Nu va lăsaţi surprinse de condiţiile meteorologice din sezonul rece. Optaţi pentru cizme şi ghete comode, dar, în acelaşi timp, călduroase şi impermeabile. Este chiar mai bine dacă acestea sunt uşor de pus în picioare, deoarece femeilor însărcinate le este greu să se aplece. Încercaţi să evitaţi purtarea tocurilor, mai ales că acestea sporesc şansele de alunecare pe gheaţă. De cele mai multe ori, cea mai bună şi cea mai sigură decizie pe care o puteţi lua în timpul iernii este să staţi acasă. Multe sporturi de iarnă nu sunt potrivite pentru femeile însărcinate, din cauza riscului de rănire.

„Mare atenţie la microbi! Este uşor să contractaţi o răceală obişnuită, în timpul iernii, mai ales că sistemul imunitar nu este la fel de puternic atunci când sunteţi gravidă. Asiguraţi-vă că vă spălaţi frecvent mâinile şi încercaţi să evitaţi apropierea de persoanele bolnave. Femeile gravide prezintă un risc crescut de a suferi complicaţii din cauza gripei şi a altor viroze din timpul sezonului rece. Pentru a vă proteja împotriva infecţiilor dăunătoare, se recomandă prevenirea acestor afecţiuni. Puteţi obţine vaccinul în orice stadiu al sarcinii şi imunitatea va fi transmisă copilului, în primele câteva luni de viaţă”, mai spune medicul specialist.

În orice situaţie, nu luaţi niciun fel de medicament, nici măcar naturist, fără să discutaţi mai întâi cu medicul de familie, deoarece femeile însărcinate au voie să ia foarte puţine medicamente şi doar cu acordul medicului. De asemenea şi unele plante medicinale sunt interzise în sarcină, aşa că, mare atenţie!

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU