02 Octombrie 2017
2406 accesări
0 comentarii

Potrivit medicilor oftalmologi de la Mrini Eye Hospital, glaucomul este o boală severă care duce la orbire, dacă nu este depistată şi tratată la timp. Persoanele care au în familie membri cu glaucom trebuie să se prezinte de urgenţă la control, deoarece au risc foarte crescut să facă această boală.

În categoria celor cu risc crescut de glaucom intră şi diabeticii, persoanele trecute de 40 ani, persoanele cu miopie severă (tulburare a vederii la distanţă) sau hipermetropie severă (tulburare a vederii de aproape). Cu toate acestea, glaucomul poate apărea la orice persoană, chiar dacă aparent vederea sa este sănătoasă.

„Glaucomul se manifestă prin distrugerea treptată a nervului optic ca urmare a unor deficienţe apărute în structura ochiului. Nervul optic reprezintă o componentă esenţială în procesul de formare a vederii întrucât este calea prin care informaţiile percepute de ochi ajung la creier. Distrugerea sau atrofierea nervului optic în glaucom este, de cele mai multe ori, provocată de creşterea tensiunii din interiorul ochiului, însă există şi forme ale bolii în care tensiunea intraoculară este normală”, explică medicii oftalmologi.

Provocarea majoră în cazul glaucomului este faptul ca boala nu poate fi tratată şi se manifestă „pe furiş”, iar pierderea vederii este sesizată de cele mai multe ori prea târziu, când vederea este pierdută. Mai mult de jumătate din persoanele care suferă de glaucom nu ştiu că au această boală. În prezent, există medicamente şi intervenţii chirurgicale care ţin sub control boala, însă vederea care se pierde ca urmare a distrugerii nervului optic nu mai poate fi recâştigată.

În unele cazuri, simptomele se pot declanşa fulgerător şi pot fi dur resimţite de pacient: dureri cumplite de cap, însoţite sau nu de senzaţie de vărsătură. Acest fenomen poartă numele de „atac de glaucom”.

„Durerile de cap sunt atât de violente încât îi pot trimite pe pacienţi la camera de gardă, acolo unde, de cele mai multe ori, sunt îndrumaţi către secţia de neurologie, în loc de oftalmologie. Această interpretare greşită a simptomelor întârzie diagnosticarea glaucomului şi împiedică aplicarea unui tratament corect care să stagneze evoluţia bolii şi implicit pierderea vederii”, adaugă specialiştii.

Cum vă puteţi salva vederea

Glaucomul este, fără discuţie, un diagnostic înspăimântător, deoarece pacientul va duce o luptă continuă împotriva orbirii pe toată durata vieţii. Glaucomul poate fi descoperit în cadrul unei consultaţii oftalmologice de rutină, de aceea este foarte important să mergeţi regulat la oftalmolog. Cu cât glaucomul este descoperit mai devreme, cu atât cresc şansele de a vă salva vederea.

„În multe cazuri, pacienţii nu prezintă simptome vizibile şi tocmai de aceea nu conştientizează gravitatea diagnosticului primit.
Glaucomul nu se vindecă! Depistarea sa în faze incipiente poate salva vederea. Glaucomul poate fi ţinut sub control cu ajutorul picăturilor pe care medicul le prescrie cu scopul de a scădea tensiunea intraoculară. Prin scăderea tensiunii intraoculare, este stopată pierderea vederii. Pacientul nu trebuie să întrerupă nici măcar o zi tratamentul fără recomandarea medicului. În cazul în care medicamentele nu îşi mai fac efectul, se intervine chirurgical pentru scăderea tensiunii intraoculare, apoi se reia tratamentul cu picături. Glaucomul este monitorizat prin controale regulate”, mai spun medicii oftalmologi.

XXX

Mrini Eye Hospital este cea mai mare clinică de oftalmologie din Dobrogea. Pentru detalii, programări şi consultaţii, apelaţi numerele de telefon ale clinicii: 0241.690.104, 0341.145.857, 0752.104.010.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU