05 Februarie 2016
2050 accesări
0 comentarii

Ne-am obişnuit să fugim de alimentele grase, mergând pe principiul că suntem ceea ce mâncăm. Teoreticienii în nutriţie au stabilit ani de-a rândul că locul grăsimilor este alături de dulciuri, în vârful piramidei alimentare, ceea ce înseamnă că trebuie consumate în cantităţi foarte mici. Recent, cercetătorii americani au stabilit că trebuie încurajat consumul de grăsimi.

Care sunt grăsimile sănătoase
Desigur, nu este vorba despre orice tip de grăsimi, ci despre cele sănătoase - nesaturate sau mononesaturate. Este foarte important să le deosebim de grăsimile care pot deveni nocive pentru organism, cum ar fi cele de origine animală.

„Nu trataţi alimentele în grup, ci selectiv!”, recomandă acad. prof. dr. Adrian Restian, care arată că grupul grăsimilor este complex, fiind format atât din lipide benefice, cât şi dăunătoare.

Reţineţi că, grăsimile sănătoase sunt derivate ale produselor vegetale şi le găsiţi sub forma uleiurilor - de măsline, de floarea-soarelui, de rapiţă, dar şi a alimentelor precum migdalele, măslinele sau avocado.

Pâinea şi uleiul, la baza alimentaţiei
Teoriile în privinţa alimentaţiei corecte s-au schimbat de-a lungul timpului, iar cea mai cunoscută dintre ele încuraja consumul de produse de panificaţie şi paste făinoase, urmate de fructe şi legume, apoi de carne, ouă şi produse lactate. Dulciurile şi grăsimile trebuiau consumate în cantităţi foarte mici.

„Noua piramidă alimentară realizată de nutriţioniştii americani stabileşte că nu toate lipidele sunt rele, cum nu toate glucidele sunt bune. Dacă până acum la baza piramidei ali-mentare se aflau glucidele, fiind încurajat consumul de făinoase, acum această bază face loc produselor bogate în grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiurile vegetale”, declară academicianul.

Aşadar, au fost conştientizate importanţa grăsimilor sănătoase şi beneficiile acestora asupra sănătăţii, nutriţioniştii încurajând con-sumul lor zilnic. Asiguraţi-vă că alegeţi grăsimi de bună calitate, pentru a vă bucura din plin de proprietăţile benefice.

Taguri articol: nutritie alimente nutriţioniştii grăsimi lipide unt carne migdale legume

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir