01 Februarie 2021
420 accesări
0 comentarii

Hemofilia este o boală greu de suportat, pe viaţă, care se referă la o tulburare de coagulare a sângelui. Cu toate acestea, adoptând un stil de viaţă sănătos şi urmând tratamentul prescris de medic, afecţiunea poate fi ţinută sub control. Potrivit dr. Gabriela Paraschiv, coagularea este procesul prin care sângele se transformă din stare lichidă în stare solidă. Acest proces implică particule de sânge numite trombocite şi proteine plasmatice procoagulante, numite factori de coagulare.

„De cele mai multe ori, hemofilia apare în momentul în care există o deficienţă a unuia dintre aceşti factori de coagulare. Trebuie precizat, însă, că există trei tipuri de hemofilie. Prima dintre acestea, hemofilia de tip A este cel mai des întâlnită şi este cauzată de insuficienţa unui factor de coagulare. În schimb, hemofilia de tip B este cauzată de insuficienţa unui factor de coagulare, în timp ce hemofilia de tip C este foarte rară şi este genetică. În acest caz, cauza o reprezintă absenţa unui factor de coagulare, iar simptomele sunt aproape insesizabile”, a explicat medicul.

Oricum, a precizat specialistul, semnele şi simptomele hemofiliei depind de cât de severă este deficienţa. Astfel, dacă aceasta este mică atunci vă puteţi confrunta cu o hemoragie spontană, iar dacă aceasta este uşor crescută sau moderată, atunci puteţi suferi sângerarea doar după o traumă sau operaţie.

Totodată, simptomele unei sângerări spontane în organism includ multe vânătăi mari şi profunde, dureri articulare şi umflarea cauzată de sângerări interne, sângerare sau vânătăi inexplicabile, sânge în urină sau scaun etc.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU