09 Martie 2023
1004 accesări
0 comentarii

Foarte multe persoane sunt diagnosticate cu virusul hepatic A (VHA), răspunzător, în ziua de azi, pentru aproximativ 40%- 50 % din cazurile de hepatita acută. Din păcate, susțin specialiștii, aceasta este o hepatită infecţioasă, transmisă pe cale fecal-orală, prin alimente, apa contaminată, mâini murdare sau obiecte contaminate. Sursa de infecţie este omul, iar infecţiile subclinice favorizează răspândirea. Faptul că virusul este destul de rezistent în mediul extern măreşte şansa transmiterii. În ceea ce privește perioada de incubaţie, aceasta este de aproximativ 2 - 6 săptămâni, în medie 28 de zile.

Simptomele hepatitei cauzate de VHA sunt foarte similare cu cele produse de virusul hepatic B, apar brusc şi se intensifică înainte de apariţia icterului. Manifestările clinice iniţiale (primele două săptămâni) includ: febră, astenie, greaţă, inapetență, durere abdominală şi vărsături.

Hepatita acută cu virus A durează aproximativ patru săptămâni şi majoritatea pacienţilor se recuperează complet. Infecţia cu VHA nu se cronicizează, iar pacienţii nu prezintă vreun risc crescut pentru ciroza hepatică sau carcinom hepatocelular. În general, pacienţii sunt copii şi adulţi tineri. La copii, severitatea bolii este mai redusă decât la adulţi. De precizat că hepatita A are tendinţa să apară în epidemii, acolo unde condiţiile de igienă sunt precare şi sursele de apă sunt contaminate.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU