23 August 2017
5131 accesări
0 comentarii

Atunci când peretele abdominal este slăbit, anumite structuri ale acestuia se pot rupe, astfel, o parte din ţesuturile din interior (grăsime, organe - intestin), pătrund prin acea ruptură, din cauza presiunii exercitată din interior, apărând hernia abdominală. În urma acestei protruzii, poate să apară o umflătură mică, iniţial, la nivelul abdomenului, care, în timp, poate creşte, deoarece presiunea este mare şi ţesuturile sunt împinse spre exterior.

Deşi nu se vorbeşte foarte mult despre hernia abdominală, această afecţiune este destul de frecventă, spun medicii specialişti, mai ales în rândul bărbaţilor. Cel mai important simptom al herniei abdominale este apariţia unei umflături în zona abdominală. Uneori, această umflătură este vizibilă doar când persoana afectată depune un efort, ridică greutăţi. Anumite tipuri de hernie provoacă durere, greaţă şi vărsături, dar anumite tipuri sunt asimptomatice. Dacă hernia abdominală este deja la un nivel destul de avansat, pot apărea simptome ca: durere importantă, crampe abdominale severe, creşterea circumferinţei abdomenului, vărsături, durere la efort, durerea proeminenţei.

Aşadar, dacă aveţi simptomele mai sus descrise sau dacă simţiţi o proeminenţă în zona abdominală, este foarte important să vă prezentaţi la un specialist pentru un consult de specialitate. Diagnosticul de hernie abdominală este pus în urma unui examen fizic. În unele cazuri, este necesară efectuarea unei ecografii sau a unei tomografii.

Câte tipuri de hernie abdominală există

În funcţie de zona în care apare, hernia abdominală este de mai multe feluri: inghinală, ombilicală, femurală, gigantă, incizională, ventrală, încarcerată şi strangulată, hernia sportivului.

„Hernia inghinală este mai frecventă la bărbaţi şi apare chiar în pliul inghinal sau în scrot. Hernia ombilicală se localizează în zona buricului şi poate să apară la bebeluşi, dar se poate închide singură. Cu toate acestea, copii trebuie monitorizaţi cu atenţie. La adulţi, hernia ombilicală apare din cauza unei afecţiuni, denumită ascită (lichid în cavitatea abdominală), din cauza obezităţii şi, uneori, din cauza sarcinii. Există şi hernii care apar în urma unor intervenţii chirurgicale, la nivelul cicatricii rămase. Herniile abdominale, indiferent de natura lor, trebuie atent monitorizate, deoarece, oricând pot apărea complicaţii destul de periculoase, uneori se produce o blocare la nivelul intestinului care a protruzionat prin abdomen, astfel, se opreşte alimentarea cu sânge, iar intestinul se poate gangrena, dar sunt cazuri rare acestea”, explică dr. Tiberiu Tofolean, medic gastroenterolog.

În ceea ce priveşte hernia sportivului, aceasta nu este o hernie propriu-zisă, deoarece afecţiunea constă în ruperea unor muşchi sau tendoane de la nivel abdominal. Durere este foarte mare şi apare în zona inghinală, ca şi în cazul herniei obişnuite.

Tratamentul se impune de urgenţă

Intervenţia chirurgicală este singurul tratament indicat pentru herniile abdominale, deoarece acestea nu se vindecă de la sine sau cu medicaţie. Este foarte important ca herniile să fie depistate cât mai curând şi tratate imediat, pentru a se evita complicaţiile de tipul strangulării intestinului. Singurele hernii care dispar de la sine sunt herniile ombilicale apărute la nou-născuţi, însă, dacă acestea nu se retrag până la vârsta de 4-5 ani, trebuie operate, după cum explică chiar medicii specialişti.

„Herniile pot fi operate clasic sau prin laparoscopie. Când se adoptă metoda clasică, prin incizie, ţesutul care a protruzionat este aşezat la loc, iar peretele abdominal este întărit cu o plasă (prapor). După intervenţie, pacientul trebuie să aibă o dietă specială, indicată de medicul specialist curant şi să nu facă efort fizic”, adaugă medicul specialist.

În funcţie de fiecare pacient în parte, medicii specialişti spun că există un risc mare de recidivă a herniilor abdominale, mai ales la persoanele supraponderale sau la cele care fumează. Cu toate acestea, pentru a preveni apariţia herniilor abdominale, specialiştii sfătuiesc să se menţină o greutate corporală potrivită, în raport cu înălţimea, să se consume multe fructe, legume şi cereale integrale, pentru un tranzit intestinal normal, să se renunţe la fumat şi să nu se facă efort fizic prea mare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU