28 Septembrie 2018
1100 accesări
0 comentarii

Foarte multe femei se tem că intervențiile majore de tipul histerectomiei, care presupun un grad înalt de complexitate nu pot fi realizate pe cale laparoscopică. Greșit!

Potrivit dr. Andrei Nicolae Zisu, medic Obstetrică - Ginecologie, o dată cu dezvoltarea echipamentelor chirurgicale laparoscopice, majoritatea intervențiilor abdominale deschise, precum histerectomia sau miomectomia, pot fi efectuate acum și laparoscopic.

Cu toate acestea, pentru efectuarea unei operații de tip laparoscopic este necesar un anumit grad de specializare și dezvoltare a abilităților chirurgicale, de importanță capitală fiind și utilizarea echipamentelor medicale adecvate moderne.

Ce înseamnă histerectomia totală laparoscopică? Aceasta este definită prin ligaturarea pediculilor vasculari, prin secționarea vaginului, dar fără a afecta funcția sexuală, după care se procedează la sutura vaginală, după extirparea piesei operatorii.

Și histerectomia parțială se poate efectua prin abord laparoscopic. În această tehnică se conservă colul uterin, un lucru extrem de important. În ceea ce privește histerectomia radicală laparoscopică, aceasta reprezintă o alternativă la varianta clasică, în cazul cancerului colului uterin, de stadiu I sau II.

Avantaje multiple

Oricum, tehnica laparoscopică are multiple avantaje, cel mai important fiind reprezentat de acuratețea exerezei chirurgicale. De precizat că intervenția chirurgicală se efectuează sub anestezie generală și are o durată medie de 60-120 de minute, în funcție de experiența echipei chirurgicale, dar și de complexitatea cazului.

În plus, recuperarea postoperatorie după intervențiile chirurgicale efectuate laparoscopic este mult mai rapidă, majoritatea pacientelor externându-se în doar câteva zile.

Mai mult decât atât, studiile au demonstrat că laparoscopia este o procedură sigură, cu o rată mică a complicațiilor, de obicei sub 4%. Dintre acestea, cea mai frecventă este lezarea organelor, în momentul puncționării sau de către electrocauter.

În cazul în care apare vreo complicație sau dacă laparoscopia nu se poate efectua datorită apariției sângerării sau prezenței aderențelor, este necesară transformarea operației în laparotomie clasică. De obicei, însă, un procent de aproximativ 5% dintre intervențiile operatorii inițiate laparoscopic se transformă în intervenții operatorii clasice (laparotomie).

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU