cancerdecoluterin-1341000034

cancerdecoluterin-1341000034
10 Ianuarie 2013
2359 accesări
4 comentarii

Colonoscopia a ajuns o investigaţie mult mai uşor suportată de pacient, datorită modului de intervenţie, întreaga procedură realizându-se şi sub anestezie totală, sub atenta supraveghere şi monitorizare a unui medic anestezist.
Cancerul colorectal (CCR) reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în România, la fel ca în întreaga Uniune Europeană. Cele mai recente date epidemiologice atestă creşteri îngrijorătoare ale mortalităţii şi incidentei CCR. România intră astfel în „elita negativă” a ţărilor europene (o dublare a mortalităţii şi o triplare a incidenţei în ultimii 25 ani). Drept urmare, trebuiesc luate urgent măsuri pentru scăderea acestui risc major. Recomandările actuale pentru depistarea precoce a CCR prevăd ca, începând cu vârsta de 45 ani, atât bărbaţii, cât şi femeile să efectueze minim: un test de hemoragie ocultă în fiecare an, o colonoscopie la fiecare cinci ani, un tuşeu rectal înaintea fiecărei colonoscopii. De reţinut că acest program trebuie început mai devreme, dacă în familie există cazuri de cancer colorectal, polipi colonici sau boli inflamatorii intestinale. În cazul unui test de hemoragie ocultă pozitiv, este indicată colonoscopia. O colonoscopie are atât rol diagnostic, dar şi terapeutic: în cazul depistării polipilor (leziuni precanceroase), aceştia pot fi extirpaţi pe loc, cu riscuri minime, fără a fi nevoie de intervenţii suplimentare. Un alt avantaj îl constituie faptul că se pot preleva biopsii de la nivelul leziunilor suspecte, punându-se astfel un diagnostic precoce şi sigur. În ultimii ani, colonoscopia a ajuns o investigaţie mult mai uşor suportată de pacient, datorită modului de intervenţie, întreaga procedură realizându-se şi sub anestezie totală, sub atenta supraveghere şi monitorizare a unui medic anestezist. Putem concluziona, ca o regulă universal valabilă, că prevenţia reprezintă cea mai simplă şi mai ieftină metodă de tratament. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.gastromond.ro; programări la Centrul Medical GASTROMOND Constanţa se fac la telefoanele: 0770255914 şi 0341462.767. Conf. Univ. dr. Eugen DUMITRU Sl. Dr. Luana ALEXANDRESCU GASTROMOND

Taguri articol: breaking cancer colorectal oncologie screening

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

4 comentarii

17 februarie 2013
Webmaster

Nu este vorba de reclama mascata. Acest site este unul medical, fapt pentru care sunt promovati medicii constanteni, indiferent ca sunt sau nu la stat sau privat. Cat priveste articolul, datele sunt ale clinicii, iar noi le prelucram pentru pagina medicala. Imi pare rau daca ati intampinat probleme la spital, insa cu totii stim ca de cele mai multe ori, problemele de sanatate nu pot fi neglijate, indiferent unde incercam sa le rezolvam.

10 februarie 2013
altul

nu numai ei... si altii programeaza la endoscopii tarziu (cica au aparatele stricate). De fapt e o regula in tot spitalul..

2 februarie 2013
vasile

cam jenant sa-ti faci reclama la cabinet in ziar! la ce preturi au ( te obliga sa faci anestezie chiar daca tu nu vrei) nu cred ca vine lumea... eu am renuntat , suntt si altii

11 ianuarie 2013
Octavia

Fel si fel de tipuri de cancer...inspaimantator! Din pacate, am avut si eu un caz de cancer in familie.. bunica mea a murit de cancer mamar acum cativa ani si de atunci merg impreuna cu mama si sora mea la controale periodice la Donna Medical Center ca sa ne asiguram ca suntem bine. Deocamdata e ok, dr. Claudia Teodorescu ne sfatuieste ce trebuie sa facem si sa nu... dar parca tot e un pic de teama acolo. Sper sa scapam toate de acest blestem, mai ales dupa cate am vazut de la bunica mea... Ah!

Articol publicat de Conf. Univ. dr. Eugen DUMITRU