25 Octombrie 2018
4720 accesări
0 comentarii

Transfuzia constă în administrarea de sânge şi preparate sau derivate din sânge, utilizată în tratarea sângerărilor masive, care apar în timpul unei intervenţii chirurgicale sau imediat după aceea, dar şi după naştere ori un accident grav.

„Asemănător altor metode de tratament, transfuzia de sânge trebuie recomandată doar atunci când este esenţială pentru pacient. De asemenea, este important ca pacientul să primească exact tipul de sânge adecvat lui. Cum este deseori cazul în medicină, raportul dintre beneficii şi transfuzia de sânge necesită o examinare atentă. Astăzi, decizia de efectuare a transfuziei nu se poate baza numai pe concentraţia de hemoglobină sau valoarea hematocritului. Într-o anumită situaţie clinică, tolerantă la anemie va depinde de abilitatea pacientului de a-şi regla mecanismele de compensare, în conformitate cu nevoile metabolice. Trebuie, însă, permanent avut în vedere că menţinerea volumului circulator are o importanţă deosebit de mare. Scăderea cu mai mult de 30% a volumului circulator este mult mai periculoasă decât anemia severă”, a declarat Lavinia Bâlea, asistent medical principal la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”.

Aceasta a adăugat că asemănător altor metode de tratament, transfuzia de sânge trebuie recomandată numai atunci când este esenţială pentru pacient. Astfel, doctorul curant va fi consiliat de către medicii de la Terapie Intensivă pentru selecţionarea celui mai potrivit tip de produs, precum şi a cantităţii necesare. Desigur, trebuie precizat că produsele de sânge sunt prescrise doar acelor pacienţi pentru care nu există o alternativă terapeutică şi numai după ce aceştia au fost informaţi în legătură cu avantajele, precum şi riscurile terapiei transfuzionale. Ca orice alt medicament, aceasta poate avea următoarele reacţii adverse: mastodinie, sângerare intermenstruală, greaţă, migrene. De asemenea, este important ca pacientul să primească exact tipul de sânge adecvat lui.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU