28 Martie 2021
503 accesări
0 comentarii

Foarte multe persoane ajung, uneori, în situația de a suferi un atac de cord sau un infarct miocardic. De fapt, susține dr. Maria Enache, atacul de cord este caracterizat prin necroza unei părți de miocard, care apare în urma unei blocări bruște a unei artere coronare. „Practic, în cursul infarctului miocardic, irigarea inimii nu se mai face şi din cauza lipsei de sânge, dar și de oxigen, celulele miocardului mor, eliberând enzimele lor cardiace. Acestea, mai departe, distrug țesutul înconjurător. În plus, trebuie precizat că bărbații sunt mai frecvent afectați decât femeile, adesea înaintea vârstei de 60 de ani. În cazul unor atacuri de cord silențioase, deși țesutul cardiac poate fi deteriorat sau pe moarte, nu există nici un simptom sau acestea sunt atât de ușoare, încât persoana respectivă nu le ia în considerare”, a explicat medicul.

Un studiu recent arată că 45% dintre cazurile de atac de cord nu dau simptome. Mai precis, nu dau simptomele clasice, ceea ce le face și mai periculoase, pentru că persoanele în cauză nu primesc tratamentul necesar pentru a preveni alte atacuri.

Totuşi, cu ajutorul electrocardiogramei, medicii pot recunoaște semnele unui atac de cord tăcut care a avut deja loc, la un moment dat. Potrivit studiului, activitatea electrică a inimii este alterată ani buni după un atac de cord.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU