24 Martie 2021
662 accesări
0 comentarii

În cazul în care nu știați, Human Papilloma Virus (HPV) este un virus extrem de contagios, infecția cu acesta fiind întâlnită la 80% din persoanele active sexual, cel puțin o dată în decursul vieții. Poate și mai relevant de specificat este faptul că aproximativ 60% dintre purtătorii virusului nu prezintă simptome.

Din fericire, a precizat dr. Valentin Pețeanu, virusul dispare în timp în unele situații, însă doar în cazurile în care sistemul imunitar este suficient de puternic și poate lupta împotriva acestuia. Totuși, nu vă bazați pe aceste situații și rețineți că numai medicul ginecolog vă poate oferi soluții de tratament eficiente. Mai ales că, din nefericire, consecința cea mai gravă este că HPV-ul poate duce la apariția cancerului de col uterin, care este al doilea cancer ca frecvență dintre toate tipurile de cancer la femei în întreaga lume.

„Deși statisticile ne spun că majoritatea femeilor contactează la un moment dat în viață un virus HPV, acest lucru nu înseamnă implicit că acesta va provoca leziuni precanceroase. Într-adevăr, infecția cu un tip HPV cu risc oncogen crescut este cauza principală pentru aproape toate tipurile de cancer de col uterin, dar la fel de adevărat este și că 70% dintre femeile infectate cu HPV cu risc crescut/scăzut nu dezvoltă cancer. De ce? Pentru că majoritatea infecțiilor au o durată scurtă de viață și virusul se elimină de obicei spontan, în decurs de 1-2 ani. Important este să mergeți la controlul ginecologic de rutină pentru a vă asigura că sunteți bine și că primiți tratament precoce, în cazul unui diagnostic”, a subliniat medicul.

Specialistul a precizat că prevalența HPV în eșantioanele cervicale la femei a fost estimată la nivel global la 11,7% pondere, la femeile cu rezultate citologice normale. Tipurile HPV 16 și 18 au fost cele mai frecvente la scară mondială (cele mai întâlnite tipuri HPV în cancerul de col uterin), HPV 16 fiind tipul cel mai întâlnit în toate regiunile. Ca urmare, riscul dezvoltării cancerului de col uterin este de aproximativ 400 de ori mai mare în cazul unei infecții cu HPV 16 și de aproximativ 250 de ori mai mare în cazul unei infecții cu HPV 18, comparativ cu riscul existent la femeile neinfectate.

În ceea ce priveşte prevalența HPV estimată la bărbați, aceasta a avut valorile cele mai mari la vârste ușor mai înaintate decât la femei și a rămas constantă sau a scăzut odată cu înaintarea în vârstă. În plus, existența a cel puțin trei partenere sexuale în timpul vieții a reprezentat variabila cu cel mai mare impact asupra prevalenței HPV.

Trebuie precizat că virusul HPV se localizează la nivelul mucoaselor membranoase, cum ar fi zona genitală sau pe piele și în aproximativ 60% dintre cazuri nu prezintă simptome. În cazurile rare în care virusul HPV manifestă simptomatologie, aceasta se observă la distanță de câteva săptămâni/luni de la data actului sexului neprotejat prin: umflături,

pete colorate intens ori nepigmentate, leziuni localizate în zona anusului, a scrotului, cervixului, coapsei sau chiar pe penis.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU