03 Iunie 2019
591 accesări
0 comentarii

Înghețarea întârzie deteriorarea şi menține alimentele în siguranță prin prevenirea creșterii microorganismelor şi prin încetinirea activității enzimatice care determină alimentele să se strice. Conform romedic.ro, timpul este un factor important în menținerea alimentelor congelate de înaltă calitate, iar din cauza că alimentele congelate nu vor dura pentru totdeauna, este necesar să fie tratate corespunzător pentru a nu își pierde culoarea, textura, aroma şi calitatea nutrițională.
Cele mai multe alimente își vor menține calitatea dacă temperatura congelatorului este de -23 ºC până la -29ºC. Temperaturile fluctuante , cum ar fi cele din congelatoarele cu dezghețare automată, pot să deterioreze calitatea alimentelor. De menționat că temperaturile din congelator nu distrug microorganismele patogene sau degradante, care vor începe să se dezvolte la o temperatură mai ridicată. Când alimentele congelate sunt dezghețate la temperatura camerei, suprafața alimentelor se încălzește suficient pentru ca microorganismele să crească şi să se înmulțească.


Aproape legumele, cu câteva excepții pot fi înghețate din categoria acestora făcând parte cartoful, vinetele, anghinarele, salata verde. Pentru a simplifica rutina, spală, curăță, taie, şi îngheață legumele, astfel încât să le gătești în timp minim pe parcursul zilei. De asemenea, congelează legumele repede şi cu atenție în aceeași zi în care le cumperi, fără a îngheța legumele prăjite, care îşi pierd astfel prospețimea şi gustul.
Fructele pot să fie înghețate cu sau fără sirop de zahăr. Recomandat este să alegi fructele ferme şi coapte, pentru a le tăia şi împacheta în porții mici de servire depozitate în recipiente rigide. Pungile de fructe congelate sunt perfecte pentru adăugarea în produse de patiserie sau în smoothie-uri. Peștele şi carnea trebuie împachetate bine înainte de a fi congelate, pentru a asigura păstrarea aromei şi pentru a evita uscarea acestora.
Alimentele care nu sunt ideale pentru a fi congelate sunt cartofii cruzi şi cei prăjiți, laptele, ouăle, brânzeturile moi, iaurtul, precum şi pastele.


Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii