15 Aprilie 2021
701 accesări
0 comentarii

În ziua de azi, aparatele cu aerosoli reprezintă o metodă modernă şi foarte eficientă la care recurg foarte multe mămici, pentru a trata problemele respiratorii ale celor mici. Nebulizatoarele, cum mai sunt numite aparatele de aerosoli, transformă, practic, soluţia medicamentoasă în vapori, care, mai departe, ajung direct la locul inflamaţiei prin inhalare, având efecte imediate asupra zonelor afectate.

Adulţii care vor să rezolve problemele de sănătate ale copilaşilor trebuie să ştie înainte că inhalarea aerosolilor ajută la fluidizarea secreţiilor, care sunt apoi eliminate prin tuse şi suflarea nasului. Totodată, aceste aparate ajută la relaxarea căilor respiratorii, permiţând oxigenarea plămânilor. Dr. Octavia Toma susţine că nebulizatoarele pot fi folosite numai la recomandarea medicului în cazul unor afecţiuni, precum laringite, sinuzite, faringite, amigdalite, otite, angină, astm, bronşite, bronşiolite, bronhopneumonie sau unele alergii.

La ora actuală, multe mămici optează pentru modele de aparate cu compresor, care funcţionează pe baza unui piston care împinge aerul în rezervorul medicamentului, iar presiunea creată transformă soluţia medicamentoasă în particule fine de aerosoli. Mai departe, micuţul pacient le inhalează prin intermediul unor măşti. Desigur, în ultimii ani tehnologia a avansat foarte mult şi acum pot fi folosite şi nebulizatoarele cu ultrasunete, care au la bază vibraţii la frecvenţe înalte, care transformă soluţia medicamentoasă în particule fine ce se regăsesc în fluxul de aerosoli. Aceste aparate sunt disponibile în farmacii.

„Pentru că cei mici nu stau, în general, la aerosoli, mulţi părinţi obişnuiesc să folosească aparatul în timp ce aceştia dorm, mai ales dacă sunt mici şi plâng atunci când li se pune masca pe faţă. Medicii pediatri din întreaga lume sunt de părere că nu este bine a se face acest lucru când copiii se odihnesc, pentru că, în astfel de situaţii, aerosolii le pot face mai mult rău decât bine micuţilor. În primul rând, părinţii trebuie să ştie că aerosolii nu se fac în cazul răcelilor uşoare. Aşa că, dacă observaţi că celui mic îi curge puţin nasul, nu mergeţi să luaţi aparatul de aerosoli. Desigur, dacă vedeţi, între timp, că există probleme de respiraţie, că tusea copilului este tot mai puternică, atunci se pot face aerosoli cu puţină apă de mare. Cât despre aerosolii făcuţi în timpul somnului, este total interzisă această practică, deoarece acei aburi nu fac decât să declanşeze secreţiile, iar copilul se poate îneca în somn. Aerosolii se fac întotdeauna când copilul este treaz, chiar dacă nu stă cu masca pe faţă tot timpul cât durează un ciclu de aerosoli”, a precizat medicul.

Specialistul a adăugat că aerosolii sunt eficienţi mai ales în tratamentul astmului, dar sunt recomandaţi şi în afecţiuni mai uşoare care se manifestă prin tuse, respiraţie dificilă sau secreţii nazale. Medicamentele folosite în nebulizare se amestecă, de obicei, cu ser fiziologic şi trebuie să fie administrate întotdeauna la recomandarea medicului, atât în ceea ce priveşte dozajul, cât şi modul de combinare. De exemplu, administrarea sub formă de aerosoli a adrenalinei, diluată cu ser fiziologic, s-a dovedit a fi foarte eficientă în tratarea bronşiolitelor, însă o cantitate prea mare de adrenalină poate duce la apariţia unor efecte secundare severe. De asemenea, este recomandat ca unele medicamente să nu fie amestecate între ele, ci administrate la o diferenţă de cel puţin zece minute unul de celălalt.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU