07 Ianuarie 2021
255 accesări
0 comentarii

La vârste mici, laptele şi produsele din lapte sunt principalele produse din alimentaţia copiilor, foarte bogate în calciu şi care de multe ori nu pot lipsi de la mesele celor mici. Din nefericire, există copii care nu pot tolera lactoza. Această intoleranţă reprezintă o problemă destul de serioasă atât pentru cei mici, cât şi pentru părinţi.

În primul rând, intoleranţa la lactoză se manifestă ca o problemă la stomac şi de multe ori părinţii nu ştiu de unde apar aceste afecţiuni. Totuşi, intoleranţa la lactoză nu este o tragedie, iar laptele poate fi înlocuit cu alte produse bogate în calciu. „Intoleranţa la lactoză constă în faptul că organismul nu poate produce suficientă lactază, enzima necesară pentru digerarea lactozei, principalul component al laptelui de vacă şi al altor produse alimentare. Ca atare, lactoza nedigerată rămâne în intestin şi apar astfel problemele digestive care pot fi destul de inconfortabile. Nu se ştie exact care sunt cauzele acestei intoleranţe, care poate fi şi genetică”, a declarat dr. Corina Zugravu.

Specialistul a precizat că, în primul rând, intoleranţa la lactoză se manifestă prin crampe, balonare, apoi, în aproximativ 30 de minute de la consumul produsului ce conţine lactoză se declanşează episodul diareic. Foarte rar se întâmplă ca bebeluşii să dezvolte această toleranţă la laptele matern, iar problema apare în general atunci când cei mici sunt înţărcaţi şi se introduce laptele de vacă. Pentru copiii mai mari, care pot mânca iaurt sau chefir, aceste alimente sunt mai bune, pentru că nivelul de lactoză este mai mic. Potrivit medicilor, lactatele trebuie eliminate din meniul copilului pentru câteva săptămâni şi astfel se poate vedea dacă simptomele diareice şi cele digestive în general, precum durerile abdominale şi balonarea dispar.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU