09 Octombrie 2017
1269 accesări
0 comentarii

Dantura şi gingiile sănătoase sunt vitale pentru sănătatea generală a copilului. Specialiştii spun că cei mici pot fi ajutaţi de către părinţi să îşi dezvolte dinţi puternici şi sănătoşi, dacă aceştia respectă o rutină zilnică de curăţare a dinţilor.

„Copiii încep să îşi piardă dinţii de lapte în jurul vârstei de şase ani. Până la vârsta de 12 ani, majoritatea copiilor au deja toţi dinţii permanenţi, cu excepţia molarilor de minte. Părinţii trebuie să lase dinţii copiilor să cadă atunci când este momentul. Dacă aceştia încearcă să îi scoată prea devreme, ei se pot rupe, provocând dureri şi infecţii. Uneori, unii dinţi permanenţi cresc înainte ca dintele de lapte să fi căzut. Dacă dintele copilului nu a căzut în decurs de două, trei luni, este indicat să se meargă la medic”, a spus dr. Andra Custura, medic stomatolog.

Specialiştii afirmă că cel mai bine este ca cei mici să fie învăţaţi să-şi cureţe singuri dinţii, înainte de a începe să meargă la şcoală. Este important să se utilizeze o periuţă de dinţi pentru copii, cu peri moi, de diferite înălţimi, pentru a curăţa dinţii şi gingiile în mod corespunzător. După ce copilul a învăţat mişcările corecte de periere a dinţilor, acesta tot trebuie verificat, pentru a fi siguri că a deprins acest obicei corect.

„Pentru a reduce riscul apariţiei germenilor, care cauzează probleme orale, este recomandat să se clătească periuţa de dinţi şi să se usuce la aer, după fiecare utilizare. Asiguraţi-vă că periuţele de dinţi ale membrilor familiei nu se ating între ele, în recipientul în care sunt păstrate. Periuţele de dinţi trebuie înlocuite la fiecare patru luni sau când perii se deteriorează”, explică stomatologul .

Acesta mai spune că fluorul ajută la formarea dinţilor şi a oaselor puternice şi împiedică deteriorarea dinţilor, de aceea este important să se folosească o pastă de dinţi cu fluor. Ingredientele de pe pasta de dinţi trebuie verificate, înainte de a fi folosită de cel mic.

„Trebuie utilizată o cantitate adecvată de pastă de dinţi, la fiecare spălare. Pentru copii, este indicat să nu se folosească mai mult decât echivalentul unui bob de mazăre, la fiecare spălare. De asemenea, copilul trebuie încurajat să scuipe pasta de dinţi, după ce îşi perie dantura”, a explicat stomatologul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii