08 Noiembrie 2018
631 accesări
0 comentarii

Lunar, există femei care nasc şi care intră în depresie la scurt timp după aducerea pe lume a celui mic. Potrivit specialiştilor Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”, depresia postpartum înseamnă mai mult decât starea de tristeţe prin care trece proaspăta mămică. „Această depresie poate apărea în primele zile de la naştere, fiind o continuare a «baby blues» ori după câteva săptămâni sau chiar luni de la naşterea copilului. Nu vă fie teamă să recunoaşteţi semnele depresiei şi impactul pe care îl au asupra voastră. Acesta este primul şi cel mai important pas pe care îl puteţi face pentru a depăşi depresia, şi anume să acceptaţi că există o problemă. «Baby blues» este o stare de tristeţe temporară, care afectează femeile după naştere, fiind pusă pe seama modificărilor hormonale care au loc în organism. Aproape jumătate din femeile care devin mămici suferă de aşa ceva în primele două săptămâni de la naşterea copilului. De obicei, debutul este în a treia sau a patra zi după naştere şi se asociază cu momentul instalării lactaţiei”, a explicat Ana Ursu, asistent medical.

Aceasta va precizat că proaspăta mămică se simte copleşită de noile responsabilităţi, are insomnii, este agitată, neliniştită, este obosită şi trece uşor de la o stare emoţională la alta. Înainte de toate, însă, acesteia îi este foarte greu să se oprească din plâns. Din fericire, această tristeţe dispare de la sine după aproximativ două săptămâni. Semnele depresiei sunt cât se poate de clare: femeia este tristă, deprimată mai tot timpul şi nu se poate bucura de copil. Apoi, ea nu mai este interesată de activităţile zilnice, de copil şi nici de ea însăşi.

În acelaşi timp, simte că nu mai are energie şi resurse pentru îngrijirea copilului şi realizarea sarcinilor casnice, dar mai ales se simte mereu vinovată şi are, des, sentimentul că nu este eficientă.

Mai grav, există situaţii în care ea se gândeşte la sinucidere sau îi este teama să nu facă vreun rău copilului. În ceea ce priveşte alimentaţia, femeile respective au o poftă de mâncare ridicată, acest lucru ducând la creşterea greutăţii corporale. La polul opus, sunt mămci care nu prea mai mănâncă şi slăbesc foarte mult.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU