08 Iulie 2017
1547 accesări
0 comentarii

Tococardiografia reprezintăevaluare frecvenţei şi a ritmului bătăilor cardiace la făt. Tococardiograful este un microfon special, susţinut de o centură, ce se plasează pe abdomenul femeii în punctul de intensitate maximă de ascultare a inimii fătului. Dispozitivul măsoară intervalul de timp care se scurge între o bătaie cardiacă şi următoarea. Frecvenţele foarte scăzute sau foarte ridicate arată starea de suferinţă a copilului.

„Tococardiografia are o utilizare dublă. În ultimele săptămâni de sarcină, se efectuează ambulatoriu, pentru a evidenţia eventuale contracţii uterine pregătitoare şi pentru a controla normalitatea pulsului copilului. În timpul travaliului însă, acest instrument permite să se verifice dacă copilul se adaptează şi reuşeşte să depăşească o situaţie de stres foarte intens, cum este cea a contracţiilor. Acesta este motivul pentru care e important ca măsurarea pulsului sa fie însoţită de observarea simultană a activităţii contractile: evaluarea bătăilor inimii în travaliu dă răspunsuri diferite, în funcţie de momentul când are loc o anumită alterare: înainte, în timpul şi după contracţie”, explică Liliana Tudose, educator prenatal.

În ultimii ani, au apărut îndoieli privitoarela utilitatea reală a acestui mijloc de investigaţie, pentru că interpretarea datelor este dificilă şi extrem de subiectivă. În acest moment însă, nefiind un examen invaziv sau dureros şi necomportând niciun risc sau contraindicaţie, dar şi pentru că nu există până astăzi mijloace mai precise şi mai sigure pentru a evalua starea copilului în cursul travaliului, se continuă practicarea ei.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU