15 Decembrie 2016
3033 accesări
0 comentarii

Bontul ombilical al nou-născutului trebuie îngrijit cu mare atenţie de către mamă, pentru a fi prevenite posibilele infecţii.

Medicii afirmă că prin zona ombilicală pot pătrunde microbi periculoşi, care să îl afecteze serios pe nou-născut. După ce bontul ombilical se usucă şi cade, rămâne o plagă roşie, care se vindecă în câteva zile. De aceea, această zonă trebuie să fie tot timpul uscată, pentru a se cicatriza mai repede.

„Zona nu se acoperă cu pansamente, cel mai bine este să pătrundă aerul. Se tamponează plaga cu tifon steril, cu apă oxigenată şi alcool medicinal, de două, trei ori pe zi. Pentru a se evita infecţiile, se pot folosi pudre antiseptice, local (exemplu: Baneocin). În cazul în care, din greşeală, bontul ombilical este agăţat cu hainele şi se desprinde, nu trebuie să vă îngrijoraţi dacă se preling câteva picături de sânge, trebuie să faceţi toaletarea specifică”, explică dr. Magdalena Oprea, medic pediatru.

Potrivit specialistului, bontul ombilical nu trebuie udat. De aceea, nu se face baie generală în cădiţă, ci doar o toaletare parţială. Abia după ce bontul cade, nou-născutul poate fi spălat în cădiţă, după care zona se sterilizează.

„Există cazuri în care, după ce bontul ombilical cade, poate apărea o umflătură, denumită granulom ombilical. Părinţii nu trebuie să fie îngrijoraţi, deoarece doctorul poate grăbi vindecarea. Dacă plaga ombilicală şi zona din jur se înroşesc foarte tare şi apar scurgeri purulente şi urât mirositoare, înseamnă că s-a infectat şi e nevoie să fie imediat consultat medicul”, mai spune specialistul.

Taguri articol: stiri medicale îngrijire infecţii

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU