10 Februarie 2016
5015 accesări
0 comentarii

Nutriţionistul dr. Mihaela Bilic atrage atenţia asupra potenţialului efect nociv al fructelor consumate în exces. Medicul face legătura între efectele negative ale fructozei din alcool asupra sănătăţii ficatului şi efectele aceleaşi substanţe regăsite, de altfel, în toate fructele.

„Toată lumea ştie că alcoolul e un produs care se metabolizează exclusiv în ficat şi, ca urmare, consumat în exces, poate duce la steatoză hepatică (ficat gras), colesterol şi trigliceride crescute şi grăsime pe/în abdomen. Adică acea grăsime care se infilttrează printre organele interne, le sufocă şi le îmbolnăveşte, chiar dacă pe cântar nu avem o greutate de speriat”, precizează dr. Mihaela Bilic într-o postare recentă pe pagina sa de socializare.

CITEŞTE ŞI: Aveţi ficatul gras? Iată ce trebuie să schimbaţi!

Fructele nu sunt atât de sănătoase cum par

Specialistul arată că alcoolul este de fapt un zahăr fermentat care provine din fructe şi cereale.

„Da, dragii mei, etanolul este un carbohidrat ce are la bază molecula de fructoză. O moleculă considerată până nu de mult benignă că doar, nu-i aşa, zahărul din fructe e sănătos!”, explică medicul.

Astfel, nutriţionistul dărâmă mitul potrivit căruia fructele sunt sănătoase pentru organism, indiferent de cantitatea consumată.

„Ei bine, spre deosebire de molecula de glucoză care poate fi folosită drept combustibil de orice celulă, de la creier până la inimă şi muşchi, pe fructoză nu o vrea nimeni. Cu alte cuvinte, când mâncăm pâine, paste, mămăligă, orez sau fasole boabe, toate celulele se hrănesc din amidonul ce conţine glucoză. Când mâncăm fructe, toată fructoza se duce în ficat”, atenţionează dr. Mihaela Bilic.

CITEŞTE ŞI: MIHAELA BILIC - Cât de sănătoase sunt cerealele? "Toată lumea se îndoapă cu ovăz, fibre şi seminţe, de parcă am fi cai"

„Fructele sunt un desert!”

În plus, medicul arată că fructoza se metabolizează exclusiv în ficat, iar capacitatea acestuia este limitată la maximum 10-15 g/zi.

„Consumată în exces (peste 500 g fructe/zi), fructoza ia calea metabolizării alcoolului şi duce la grăsime abdominală, ficat steatozic şi colesterol crescut. Concluzia: fructele sunt un desert şi se mănâncă cu măsură. Mestecate! Pentru că un pahar de suc conţine apă şi fructoză din 3 fructe, adică materie primă pentru grăsimea de pe burtă”, atenţionează nutriţionistul.

CITEŞTE ŞI: Sănătoşi ca în Epoca de piatră! Dieta Paleo vă ajută să slăbiţi rapid

Taguri articol: alimentatie sfatul medicului fructe colesterol ficat gras mihaela bilic fibre cereale alcoolul grăsime

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii