26 Septembrie 2016
1883 accesări
0 comentarii

Domeniul stomatologiei nu a fost ferit de apariţia a numeroase mituri adânc înrădăcinate în cultură şi repetate frecvent, care din păcate pot pune sănătatea orală în pericol. Multe din aceste mituri sunt desfiinţate de dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodont.

„Detartrajul îmi face gingiile şi dinţii mai sensibili“Unele persoane evită detartrajul considerând că acesta produce sensibilitate dentară sau zgârie smalţul, însă în realitate acest lucru nu este adevărat, deoarece ansele de detartraj au doar efectul de dislocare a depozitelor de tartru cu ajutorul ultrasunetelor, fără a afecta smalţul dentar.

„Nu mă mai spălpe dinţi acolo undeîmi sângerează gingiile“Multe persoane evită să folo-sească periuţa de dinţi în zonele în care gingia sângerează, neştiind că sângerarea este produsă de res-turile alimentare şi de placa bacte-riană din zona respectivă.

„Acest lucru creează un cerc vicios: nu curăţăm bine zona, pentru că sângerează, iar gingia la rândul ei sângerează şi mai mult pentru că nu curăţăm bine. Prin urmare, este recomandat să insistăm cu periajul şi folosirea aţei dentare tocmai acolo unde gingia sânge-rează”, explică dr. Mihaela Dan.

„Este mai importantsă mă spăl pe dinţi dimineaţa decât seara“Deşi poate că ar fi mai comod să credem invers, cel mai important periaj este cel de seară, deoarece bacteriile se dezvoltă cel mai bine la căldură, întuneric şi umezeală. Dacă, în plus faţă de aceste condiţii din gură, bacteriile se hrănesc toată noaptea cu resturile de mâncare rămase între dinţi, acestea se vor înmulţi excesiv, vor descompune mâncarea în acizi şi vor elibera toxine dăunătoare dinţilor şi gingiei. Astfel, riscul de carie, gingivită şi parodontoză creşte foarte mult.

„Scobitoarea este utilă pentru curăţarea dinţilor“Deşi este o tehnică destul de comună pentru curăţarea dinţilor, folosirea scobitorilor este extrem de dăunătoare indiferent cu oricâtă blândeţe este aplicată, deoarece răneşte, zgârie şi desprinde gingia de pe dinte.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ