26 Octombrie 2018
862 accesări
0 comentarii

Anemia este o problemă de sănătate care nu trebuie ignorată şi care poate fi identificată de către medicul curant și/sau medicul anestezist la consultațiile preanestezice. Această anemie reprezintă scăderea nivelului de hemoglobină din sânge sub nivelul normal.

Potrivit dr. Alina Balcan, medic primar ATI la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”, incidența anemiei se corelează direct cu nivelul de dezvoltare, cu bolile endemice, cu dietele dezechilibrate și malnutriția, dar și cu stări fiziologice (creșterea, graviditatea) sau patologice specifice.

La nivel mondial, zeci de milioane de persoane sunt condamnate la degradare fizică, psihică și intelectuală, la complicații medicale și chirurgicale și deces.

„Hemoglobina este cărăușul oxigenului. Cum toate țesuturile necesită oxigen pentru buna funcționare și dezvoltare, ba chiar în cantitate crescută în cursul efortului, durerii, febrei sau frisonului, concluzia este logică: mai puțin oxigen la celule înseamnă proastă funcționare și îmbolnăvire. Pentru a compensa deficitul de oxigen, inima unui om sănătos pompează mai mult sânge, deci puls mai mare, efort cardiac crescut. De asemenea, anemicul respiră mai frecvent pentru a crește aportul de oxigen, iată și un efort pulmonar crescut. Pentru o perioadă și la un organism de altfel sănătos, anemia se poate compensa în acest mod, cu prețul oboselii chiar și la efort minim. La pacienții la care anemia coexistă cu boli pulmonare, insuficiență cardiacă sau ischemie miocardică, acestea se agravează ducând la creșterea mortalității. Este valabilă însă și reciproca: bolile cardio-pulmonare agravează expresia clinică a anemiei, astfel încât ea devine manifestă la nivele mai mari de hemoglobină în sânge decât la omul sănătos”, a explicat medicul.

XXX

Dr. Balcan a adăugat că, de obicei, anemia nu produce probleme strict legate de anestezie, cu excepția formelor severe sau a celor asociate cu insuficiență cardiacă ori boli valvulare sau pulmonare. În asemenea cazuri, pot avea loc scăderi dramatice de tensiune arterială, mai ales dacă se practică o anestezie rahidiană, care duc la ischemie miocardică, infarct, insuficiență cardio-respiratorie, stop cardiac.

În cazul femeilor gravide sever anemice, la naștere poate scădea cantitatea de sânge/oxigen care ajunge prin placentă la copil, cu consecințe dezastruoase pentru acesta, fie pur și simplu prin pierderea de sânge asociată acestui eveniment, fie prin efectul anesteziei rahidiene.

„Cele mai multe probleme datorate anemiei sunt legate de operație, cum ar fi vindecarea lentă, ischemia zonelor slab perfuzate, precipitarea insuficiențelor de organ. De aceea este esențial, de câte ori este posibil, să prevenim și să tratăm anemia înainte de operație sau naștere, iar pe parcursul intervenţiilor să beneficiați permanent de anestezist”, a completat specialistul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU