23 Septembrie 2018
5715 accesări
0 comentarii

Nu există bebeluş care să nu regurgiteze. Potrivit specialiştilor Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”, această regurgitaţie apare întotdeauna la sugari, după ce mănâncă. Din păcate, foarte mulţi părinţi confundă procesul regurgitaţiei cu vărsăturile la bebeluşi. Medicii spun, însă, că acestea nu sunt identice, pentru că, spre deosebire de vărsături, regurgitaţia este un proces fiziologic normal şi nu reprezintă un pericol pentru copii.

De obicei, bebeluşii regurgitează în primele patru luni de viaţă, acesta fiind un fenomen normal, explicat prin faptul că sfincterul esofagian nu este încă bine dezvoltat.

Un alt motiv poate fi acela că bebeluşul mănâncă lacom, cu poftă, înghiţind totodată şi aer. De aceea se recomandă ca, la finalul fiecărei mese, copilul să fie ţinut în poziţie verticală, sprijinit de pieptul mamei, până râgâie. Odată ce micuţul a râgâit, poate avea loc şi regurgitarea, adică eliminarea unor mici cantităţi de lapte. Nu vă speriaţi, ceea ce se întâmplă nu reprezintă nici un pericol, ba din contră, chiar este bine ca bebeluşul să elimine surplusul.

Pentru a preveni regurgitarea după supt, trebuie evitate, totuşi, manevrele bruşte, cum ar fi schimbatul scutecului. Ideal ar fi ca micuţul să fie ţinut în braţe şi plimbat prin casă, abia apoi fiind aşezat în pătuţ, într-o poziţie în care să aibă capul uşor ridicat. În acelaşi timp, i se poate aşeza un prosop împăturit sub saltea sau încă ceva sub sub picioarele patului. Mare atenţie! Având în vedere vârsta celui mic, nu încercaţi, sub nici o formă să îi puneţi vreo pernă sub cap, deoarece se poate asfixia în somn.

Mai mult decât atât, în cazul bebeluşilor hrăniţi cu biberonul, regurgitarea laptelui cu aspect brânzit poate fi cauzată de faptul că orificiul tetinei este prea mare, ceea ce face ca fluxul de lapte să fie şi el prea mare.

Totodată, din lipsa experienţei, se poate întâmpla ca tinerii părinţi să confunde regurgitarea cu vărsăturile. Dacă prima este un fenomen normal, cea de-a doua poate face parte din tabloul unei afecţiuni mai serioase.

Confuzia apare ca urmare a faptului că ceea ce elimină bebeluşul are acelaşi aspect şi într-un caz, şi în celălalt. Dacă în cazul regurgitaţiei micuţul nu simte nimic, vărsătura este, în schimb, dureroasă şi puternică, forţată. Aceasta apare printr-o contracţie anormală, inversă, a stomacului, care, în acest fel, îşi elimină conţinutul. Vărsăturile repetate sunt periculoase pentru cel mic pentru că pot conduce la deshidratare. Când intervine deshidratarea, iar bebeluşul se simte rău, cel mai bine este să apelaţi la un specialist.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU