14 Decembrie 2021
399 accesări
0 comentarii

De cele mai multe ori, deficienţele de vedere îi limitează foarte mult pe cei care suferă de astfel de boli. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), orbirea şi deficienţele de vedere afectează extrem de multe persoane, din întreaga lume. Dintre acestea, o parte au o deficienţă de vedere care poate fi prevenită sau una care nu a fost încă abordată.

De asemenea, această organizaţie subliniază faptul că deficienţele de vedere afectează mai des femeile și adulţii în vârstă. Acest lucru confirmă legătura dintre această problemă şi dificultatea sau imposibilitatea de a primi un tratament adecvat în timp util.

Dr. Cătălina Agafiței susține că nu există un consens absolut cu privire la conceptul de deficienţe de vedere. Atenție, însă! Trebuie menţionat faptul că termenul de deficienţă vizuală ar trebui să fie utilizat generic atât pentru persoanele care sunt total oarbe, cât şi pentru cele care au o problemă semnificativă. Astfel, deficienţa vizuală este un concept care acoperă orice tip de problemă vizuală gravă, indiferent de cauzele acesteia. Conceptul este completat de faptul că problema menţionată trebuie să genereze limitări în efectuarea anumitor activităţi, cum ar fi cititul, scrisul, orientarea şi mobilitatea.

La rândul său, orbirea reprezintă orice formă de afectare vizuală gravă, fără a implica o absenţă totală a vederii. Principalele cauze ale deficienţelor de vedere şi ale orbirii sunt cataracta, ametropia, trahomul, onchocerciaza, glaucomul, retinopatia diabetică şi degenerescenţa maculară legată de vârstă. „Cataracta, de exemplu, este considerată principala cauză din lume a orbirii. Experţii estimează faptul că această boală duce la 43% din cazurile de orbire şi apare din cauza pierderii transparenţei cristalinului. Apoi, retinopatia diabetică este o altă cauză a pierderii vederii şi este frecventă la cei care nu îşi controlează nivelul zahărului în sânge. Mai mult decât atât, aceasta duce la orbire progresivă din cauza sângerărilor oculare mici. De asemenea, degenerescenţa maculară legată de vârstă (DMA) este o cauză a deficienţei de vedere şi provoacă vedere centrală neclară. Din nefericire, dacă progresează, se poate transforma în orbire. Glaucomul, în schimb, reprezintă aproximativ 15% din cazurile de tulburări de vedere din lume, ducând la pierderea vederii periferice din cauza presiunii crescute în interiorul ochiului”, a explicat medicul. În ceea ce priveşte trahomul, o infecţie care afectează ambii ochi, în cazul acestuia, este vorba despre principala cauză a orbirii infecţioase. Dacă ne referim la ametropie, formele sale includ miopie, hipermetropie şi astigmatism. Altfel spus, pacientul se confruntă cu incapacitatea ochiului de a focaliza corect imaginile obiectelor de pe retină din cauza unei disproporţii între lungimea şi puterea ochiului. Ca urmare, mergeţi la medic dacă aveţi dificultăţi de citire, probleme la vederea de aproape sau la depărtare, imagini neclare, conjunctivită sau secreţii oculare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU