15 Noiembrie 2017
1294 accesări
0 comentarii

Durerea este un simptom ce se instalează în cadrul multor afecţiuni, iar durata şi intensitatea ei influenţează considerabil viaţa persoanelor afectate. În majoritatea cazurilor, durerea vine şi pleacă, poate fi un simptom uşor al unei afecţiuni trecătoare, dar, câteodată, durerea anunţă afecţiuni grave.

De foarte multe ori, aceasta devine cronică, devenind obişnuinţă pentru suferinzi, aceştia fiind obligaţi să trăiască cu ea şi să o accepte. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple, deoarece medicii specialişti de la Spitalul Euromaterna ne spun că, prin intermediul terapiei durerii, aceasta poate fi înlăturată.

Terapia durerii este o specializare care tratează patologiile ce implică durere cronică şi subacută ca simptom predominant. Aceste boli, din păcate, afectează semnificativ calitatea vieţii pacienţilor. Cei mai mulţi dintre pacienţi se obişnuiesc cu durerea, considerând că face parte din viaţa lor de zi cu zi. Cei care se adresează acestui tip de terapie suferă de durere acută, subacută, cronică, ce durează mai bine de şase luni, şi mixtă, de diferite cauze. Iată câteva exemple: durere neoplazică, durere postherpetică, durere de spate, gât, umăr, şold, genunchi, în cazul membrului fantomă, după o amputaţie, durere neuropatică acută de cauză precizată sau neprecizată, durere cronică postoperatorie, hernii de disc.

„Terapia durerii reprezintă o disciplină din ce în ce mai necesară, ţinând cont de faptul că prevalenţa afecţiunilor coloanei vertebrale este de aproximativ jumătate din populaţia ţării. Diagnosticarea cauzei este prima etapă a terapiei (se efectuează un examen de specialitate amplu pentru a se stabili ce tip de durere are pacientul şi ce conduită diagnostică, terapeutică trebuie abordată). Acest proces se va efectua după tratarea, în prealabil, a bolilor de bază asociate durerii. După stabilirea diagnosticului, se va alege procedeul folosit in terapia durerii: blocuri de plex sau de nerv periferic (BNP)”, a explicat dr. Decebal Peicu, medic specialist Anestezie Terapie Intensivă, Spitalul Euromaterna.

BNP ajută la înlăturarea durerii acuzate de pacient prin injectarea de anestezice locale şi adjuvanţi în jurul nervilor, plexurilor nervoase. Poate fi folosit şi cu scopul de a preveni durerea cauzată de o procedură medicală sau de o intervenţie chirurgicală. Avantajele sale sunt multiple: pe lângă aportul semnificativ pe care îl are în tratarea diferitelor forme de durere, blocul de nervi periferic ajută atât în diagnosticare, cât şi în stabilirea prognosticului.

Ce contraindicaţii are această terapie

Injectarea punctelor trigger se aplică în cazul contracturii musculare însoţită de durere, durere care se resimte şi în alte zone ale corpului. Presupune injectarea de anestezic local sau ser fiziologic intramuscular.

Tratamentul medicamentos intravenos efectuat sub supraveghere medicală continuă poate fi administrat în anumite situaţii şi pe cale orală (cu o dozare şi o asociere corespunzătoare, rezultatele pot fi chiar surprinzătoare, iar efectele secundare minime).

„Contraindicaţiile terapiei durerii includ: tulburări de coagulare, alergii la substanţele anestezice, anumite boli cardiovasculare, variaţii tensionale. Terapia durerii este rezultatul unui efort de echipă, care include medici de diverse specializări, precum medici de familie, neurologi, neurochirurgi, ortopezi, psihologi, medici de recuperare medicală şi kinetofizioterapeuţi”, a mai precizat medicul specialist.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU