Sursa ABC Eurodent

Sursa ABC Eurodent
23 Martie 2020
1115 accesări
0 comentarii

De foarte multe ori, atunci când dantura este distrusă, este nevoie de implant dentar, însă există persoane care fie nu îşi permit aşa ceva, fie le este frică să facă intervenţia.

Potrivit dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, lumea nu trebuie să fie temătoare, întrucât progresele din domeniul medical au făcut, în ultimii ani, ca implantul dentar să devină o procedură chirurgicală relativ simplă, iar recuperarea să se producă extrem de rapid.

Ea a precizat că, odată efectuat implantul dentar, mulţi pacienţi sunt plăcut surprinşi de cât de simplă este procedura şi cât de puţin disconfort exista după aceea. Intervenţia în sine este complet nedureroasă, deoarece se realizează sub anestezie locală.

„Acasă, însă, organismul fiecărui pacient reacţionează în felul său, dar dacă ştim la ce să ne aşteptăm, putem gestiona cu succes orice eventuală problemă. După trecerea efectului anesteziei locale, este de aşteptat să apară senzaţia de durere, moderată sau uşoară, în funcţie de fiecare pacient în parte. Totuşi, dacă urmăm sfatul medicului şi luăm antialgicele/antiinflamatoarele prescrise, durerea dispare. Pentru prevenirea infectării zonei, care şi ea ar putea duce la durere, dar mai ales la compromiterea implantului, trebuie să luăm şi antibioticul prescris şi să respectăm toate indicaţiile medicului chirurg”, a declarat specialistul.

Între timp, pot apărea şi umflături ale zonei afectate, dar aceasta este, practic, modalitatea organismului de a răspunde la trauma la care a fost supus şi face parte din procesul de vindecare. Această reacţie, a precizat medicul, reprezintă o acumulare de lichid, moale, pufoasă la atingere şi dureroasă, asemănătoare infecţiilor severe din zona orală. Umflarea este de maximum 48 ore de la intervenţie. Reducerea şanselor de apariţie a edemului se face prin aplicarea postoperator a unor pungi de gheaţă, în reprize de 10-15 minute, urmate de 10-15 minute pauză. Bineînţeles, există şi pacienţi la care organismul răspunde mult mai blând, cu o umflare imperceptibilă.

Ce efecte apar după intervenţie

După efectuarea intervenţiei, există şi posibilitatea ca bolnavului să i se învineţească zona unde i-a fost aplicat implantul, dar acest efect nu apare obligatoriu la toţi pacienţii. Este, totuşi, un fenomen natural, cauzat de acumularea de sânge în ţesuturile din zona respectivă.

„În funcţie de permeabilitatea vasculară şi capacitatea de coagulare a sângelui, învineţirea este absentă, mai redusă sau mai accentuată. Femeilor le este recomandat, însă, să nu programeze această procedură în perioada menstruală, deoarece capacitatea de coagulare a sângelui este modificată, iar riscul de învineţire este mai mare”, atenţionează specialistul.

Pentru că nu este o procedură deloc simplă, se poarte întâmpla ca pacientul să rămână cu gust de sânge în gură. Chiar şi aşa, nu vă speriaţi, pentru că, dacă nu este vorba de o cantitate mare de sânge, totul este sub control. Problemele apar dacă sângerarea este abundentă, cu sânge roşu aprins, în această situaţie fiind necesară prezentarea de urgenţă la medic.

Aveţi grijă şi la mâncare după o astfel de procedură, pentru că mâncatul poate fi o provocare în primele zile. În acest sens, este foarte important ca dieta dumneavoastră să cuprindă alimente hrănitoare, care vor oferi organismului energie şi vor susţine procesul de vindecare. Sunt recomandate alimente mai moi şi mestecarea lor departe de locul implantului. Reţineţi! Trebuie evitate alimente precum popcorn, seminţe sau fructele tari, precum şi mâncărurile calde sau picante. În general, majoritatea pacienţilor pot reveni la o dietă normală după şapte, până la zece zile post-intervenţie.

Nu în ultimul rând, este interzis fumatul o perioadă, pentru că acest viciu poate întârzia vindecarea zonei, asta pentru că nicotina din tutun reduce fluxul de sânge către ţesuturile moi, fapt care încetineşte procesul de vindecare şi afectează sănătatea pe termen lung a gingiilor şi a osului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU