25 Mai 2020
675 accesări
0 comentarii

Intervențiile chirurgicale în urma cărora se îndepărtează apendiculul se află printre primele pe listele operațiilor efectuate de urgență. De ce? Pentru că de cele mai multe ori pacienții ignoră semnele care anunță apendicita sau, și mai rău, știu că suferă de această afecțiune, dar preferă să se trateze singuri, acasă, cu tot felul de leacuri băbești sau tratamente de care au auzit că au funcționat în cazul altor persoane.

Apendicita acută este afecțiunea în care apare o inflamație a apendicelui și fără tratament chirurgical, apendicul inflamat se poate rupe și infecția se extinde prin sânge, dând în septicemie sau în cavitatea abdominală, ajungându-se la peritonită. Mai grav este că, odată pornit procesul inflamator, acesta nu poate fi stopat medicamentos, tratamentul acestei afecțiuni fiind doar chirurgical. În concluzie, cu cât se intervine chirurgical mai rapid, cu atât suferința pacientului este mai redusă și intervenția mai ușor realizabilă, cu complicații cât mai reduse ca frecvență și gravitate.

Potrivit dr. Mihai Hrițcu, cauza acestei afecțiuni poate fi, în multe dintre cazuri, obstrucția lumenului organului, fie ca urmare a unei proliferări limfatice stimulate bacterian sau a unui mic corp străin (sâmbure, sămânță, viermi intestinali).

Practic, obstrucția lumenului apendicular determină un cerc vicios cu inflamația urmată de ulcerația mucoasei și extinderea procesului inflamator la nivelul întregului perete apendicular. Staza exacerbează flora microbiană aerobă și anaerobă. Apoi, distensia progresivă, consecutivă obstrucției și stazei, poate determina leziuni vasculare, cu infarctizarea peretelui apendicular, perforație și peritonită secundară. „Durerile abdominale apar, inițial, în capul pieptului sau în jurul ombilicului, apoi în partea dreaptă a abdomenului inferior, cu greață, vărsături, lipsa poftei de mâncare, constipație sau diaree, subfebrilitate, până la febră constituită. Apendicectomia este intervenția chirurgicală de urgență prin care se scoate apendicul inflamat în apendicita acută.

După ce diagnosticul de apendicită acută a fost pus și a fost exclus orice alt diagnostic diferențial (patologie genitală la femei, colică renală, întindere musculară, limfadenită mezenterică), medicul chirurg va explica pacientului intervenția chirurgicală în detaliu, va explica riscurile operatorii şi perioada de recuperare după intervenție”, a explicat medicul.

Externarea bolnavului se face în primele două zile

În faza imediat postoperatorie, pacientul este monitorizat. În primele ore de la operație dieta constă în ceaiuri şi apă plată, după care se reia dieta normală. Pacientul trebuie mobilizat precoce, la câteva ore după intervenție şi trebuie urmărit dacă acesta îşi reia tranzitul intestinal în următoarele două zile. În ceea ce priveşte incizia chirurgicală, aceasta necesită minimă îngrijire, iar firele de sutură (dacă sunt din material neabsorbabil) sunt scoase la 7-10 zile postoperator, iar dacă sunt din material absorbabil nu necesită extragere.

După ce aţi ajuns acasă, vi se recomandă să începeți cu o dietă scăzută în grăsimi şi să introduceți în alimentație o cantitate mai mare de fibre (fructele proaspete, cum sunt merele, perele, piersicile, strugurii, prunele, dar şi fructele uscate, cum sunt curmalele, smochinele, alunele şi nucile). Desigur, puteţi mânca şi legume crude, precum salată verde, sfeclă roșie, varză, fasole, mazăre, morcovi şi ridichii, dar mai ales cereale integrale şi lichide, care accelerează tranzitul intestinal.

„Evitați alimentele prăjite sau alimentele grase, smântâna, sosurile şi beți multe lichide. De asemenea, încercați să mergeți de cel puțin trei ori pe zi, plimbări scurte. Urcatul scărilor nu este dăunător (nu este contraindicat urcatul sau coborâtul scărilor), dar evitați ridicarea greutăților mai mari de trei kilograme. În plus, sunt interzise activitățile obositoare, actul sexual până după prima dumneavoastră vizită de urmărire (la 7-10 zile postoperator)”, a adăugat specialistul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU