22 Noiembrie 2018
579 accesări
0 comentarii

Dieta ar trebuie să fie foarte importantă pentru fiecare dintre noi şi cu atât mai mult în cazul femeilor însărcinate sau care intenţionează să devină mame.


Specialiştii Spitalului de Obstetrică-Ginecologie „Euromaterna” susţin că alimentaţia sănătoasă vă face să vă simţiţi bine şi va oferi copilului substanţele nutritive esenţiale de care are nevoie.
„Urmăriţi o dietă echilibrată, cu un amestec adecvat între toate grupele de alimente: legume si fructe; pâine şi cereale, lapte, iaurt şi brânză, carne, peşte, alimente care conţin proteine ajută copilul să crească. Carnea, peştele, ouăle, laptele, brânzeturile, nucile, fasolea şi mazărea sunt toate surse bune de proteine. În plus, se recomandă ca gravidele să bea 6-8 pahare de apă în fiecare zi”, au declarat medicii.


Aşa că, dacă sunteţi însărcinate, ar fi bine să vă schimbaţi puţin meniul, asta dacă nu cumva deja aţi făcut-o. În primul rând, orice sarcină sănătoasă este dependentă de alimentele de culoare verde, adică fructe şi legume. Cele mai bune alegeri sunt spanacul, varza, salata, dovleceii, dar şi alte legume cu frunze verzi. Pe lângă acestea, puteţi adăuga strugurii, merele şi toate celelalte fructe care au coaja verde.


Menţionăm că în cursul sarcinii baza dietei trebuie să o reprezinte fructele şi legumele, pentru că acestea au puţine calorii, sunt bogate în nutrienţi şi aduc necesarul de vitamine şi minerale. Totodată, nu uitaţi că necesarul de proteine al femeii, pe parcursul celor nouă luni de sarcină este dublu. Asta înseamnă că ele pot mânca fasole, linte, soia, alune, nuci şi avocado, toate acestea fiind surse excelente de proteine de foarte bună calitate.


Şi curmalele sunt indicate pentru femeile însărcinate, acestea fiind o sursă de minerale şi glucide sănătoase, au fibre, sunt gustoase şi mai ales, sunt uşor de digerat.
Dacă vă pregătiţi să deveniţi mămică, beţi lapte, pentru că laptele integral şi lactatele integrale conţin calciu şi magneziu, două minerale esenţiale pentru procesul de osificare şi formare osoasă.
Înainte de toate, însă, evitaţi alcoolul şi cofeina. Printre efectele sale negative se numără aceea de a altera calitatea neuronilor fetali şi, în plus, este o sursă majoră de radicali liberi, toxici pentru evoluţia fetală. Cafeaua nu este la fel de periculoasă, dar excesul de cafea poate creşte tensiunea maternă, dar şi pe cea fetală.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU