19 Noiembrie 2017
1643 accesări
0 comentarii

Persoanele infectate cu HIV sunt ajutate să renunţe la fumat, la Fundaţia Baylor Marea Neagră Constanţa. O echipă formată din psihologul Gabriela Bâzâitu, asistentul medical Cristina Bagaiof şi medicul pneumoftiziolog Emanoil Vasiliu vine în ajutorul pacienţilor pentru a-i ajuta să renunţe la obiceiul care este extrem de periculos pentru persoanele seropozitive.


O parte dintre beneficiarii serviciilor Baylor, cu vârste cuprinse între 28 şi 40 de ani, participă, timp de patru săptămâni, la şedinţe de dezvoltare personală, de grup, pentru a primi sprijin în lupta antifumat.


„Participanţii au completat un test standardizat, în urmă cu câteva săptămâni, şi au demonstrat prin răspunsurile lor că sunt gata să renunţe la fumat. În timpul primei şedinţe, li s-a explicat cum să completeze un jurnal al fumătorului, să conştientizeze care sunt stimulii care îi fac să fumeze şi să îşi monitorizeze comportamentul”, a explicat asistentul medical Cristina Bagaiof.
Pacienţii au la dispoziţie materiale de suport şi, de-a lungul celor patru săptămâni, vor primi tot sprijinul de care au nevoie.


La finalul primei şedinţe, participanţii au spus că au aflat informaţii noi despre efectul fumatului, că se simt sprijiniţi să renunţe la obiceiul nesănătos şi că întâlnirile îi ajută să fie mai determinaţi.
Studiile de specialitate arată că fumatul este mai periculos pentru persoanele infectate cu HIV. Anual, fumatul duce la mai multe decese decât HIV, SIDA, accidentele auto, alcoolul, crimele sau sinuciderile la un loc. Fumatul cauzează boli de inimă, afecţiuni orale, boli de plămâni, scăderea imunităţii şi scurtează viaţa persoanelor infectate cu HIV mai mult decât virusul în sine.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU