Osteofitele sunt nişte modificări patologice care se manifestă prin proliferarea anormală a ţesutului osos, în apropierea unei articulaţii. Acestea se mai numesc şi ciocuri osoase sau pinteni osoşi.De cele mai multe ori, osteofitele sunt, de obicei, intraarticulare şi reprezintă o excrescenţă a structurii normale a osului.
În general, osteofitele, care sunt formaţiuni osoase (excrescenţe) se dezvoltă pe oasele din anumite zone sau în jurul articulaţiilor. Ele se formează, de cele mai multe ori, lângă articulaţiile afectate de artroză, dar nu neapărat. Osteofitele pot să crească sau să se dezvolte pe orice os, dar cel mai adesea apar în zona gâtului, umărului, genunchiului, piciorului sau călcâiului.
În general, osteofitele tind să se formeze atunci când articulaţiile au fost afectate de o formă de artrită. Osteoartrita deteriorează cartilajul, care este ţesutul alb şi permite articulaţiilor să se mişte cu uşurinţă. Problema este că, pe măsură ce articulaţiile se deteriorează, noi oase se pot forma în jurul articulaţiilor (pinteni sau ciocuri). Aceste excrescenţe osoase se numesc osteofite. De asemenea, osteofitele se pot forma şi în oasele ce alcătuiesc coloana vertebrală, ca rezultat al spondilitei anchilozante.
Dacă aveţi dureri, vă pot fi de ajutor analgezicele, care contribuie la reducerea edemului şi a inflamaţiei.
Deseori, însă, această problemă apare în cazul pacienţilor supraponderali, aşa că pierderea în greutate vă poate ajuta foarte mult, pentru că cele câteva kilograme în minus vor duce la ameliorarea presiunii puse pe articulaţii.
Cert este că un fizioterapeut vă poate ajuta, recomandându-vă o serie de exerciţii care vă pot întări musculatura din zona cu probleme şi vă poate ajuta să vă îmbunatăţiţi mobilitatea.
Desigur, în cazuri grave, este indicată şi intervenţia chirurgicală, dar numai atunci când artrita afectează serios articulaţia.Operaţia poate fi folositoare în cazul osteoartritei care vă afectează şoldurile, genunchii sau articulaţiile, în special cele de la baza degetului mare de la mână.
Totodată, există tratamente moderne şi neinvazive, cu unde de şoc, care pot fi folosite în cazul osteofitelor de la nivelul călcâiului.
„Un osteofit poate avea o simptomatologie, legată, în special, de osteofit. Deseori, simptomatologia nu este dată de prezenţa osteofitului în sine, ci de inflamaţia fasciei care se fixează pe acel osteofit. De regulă, bolnavii se confruntă cu dureri teribile, încă de la primii paşi, de dimineaţă sau la la iniţierea mersului, după un repaus prelungit. Dincolo de fizioterapie, se poate lua în calcul, dar ca ultimă soluţie, efectuarea unei infiltraţii. Nu facem, însă, din start, acest lucru, pentru că este vorba de o zonă sensibilă şi prin introducerea unui ac în zona respectivă, şi am genera o traumă suplimentară, într-un ţesut care, şi-aşa este inflamat şi ar rămâne o cicatrice care ar face ca recidivele să fie mai frecvente”, ne-a declarat dr. Anatoli Covaleov.
Cert este că pacienţii pot apela atât la fizioterapie, cât şi la alte tehnici de manipulare a articulaţiilor, pentru a-şi redobândi flexibilitatea şi rezistenţa, pentru a-şi îmbunătăţi postura şi pentru a reduce presiunea exercitată asupra nervilor. De obicei, nu este necesară îndepărtarea unui osteofit, doar dacă nu este vorba de un nerv pe care apasă în coloana vertebrală sau dacă nu restricţionează mişcările articulaţiei.
Totuşi, în cazul în care este nevoie de o intervenţie chirurgicală pentru a îndepărta un cioc sau un pinten osos, medicii vă vor explica riscurile şi beneficiile procedurii.