05 Septembrie 2018
846 accesări
0 comentarii

Polipii colonici sunt niște excrescențe care se dezvoltă în colon sau la nivelul rectului. Din fericire, majoritatea sunt benigni, dar pot duce la o serie de alte afecțiuni, mai grave. Din acest motiv, este necesar ca oamenii să înțeleagă că endoscopia îi poate ajuta nu doar la stabilirea unui diagnostic, dar mai ales îi poate ajuta să-i trateze.

„Polipii sunt leziuni bine conturate, care se dezvoltă spre interiorul cavităților, prin proliferarea anormală a mucoasei segmentului de tub digestiv respectiv. Putem vorbi, astfel, de polipi esofagieni, gastrici, duodenali, colonici sau rectali. Denumirea derivă din limba greacă, unde poli înseamnă mulți, iar podos, picior. Așadar, polipii pot fi unici sau multipli, în cadrul unor sindroame de polipoză gastrointestinală. De asemenea, ei pot fi pediculați, adică cu un picior asemănător unei ciuperci, mai lung sau mai scurt, sau sesili, adică fără picior, așezați pe o bază mare”, a declarat dr. Marian Anghel, medic primar Gastroenterologie.

XXX

Ce determină apariția acestei boli? În primul rând, factorii genetici și cei de mediu sunt cei care pot determina apariția acestei afecțiuni. Medicul a mai spus că grăsimile, dulciurile și alcoolul în exces pot duce la apariția polipilor colonici.

De asemenea, și deficitul de calciu, vitamina D și vitamina F are importanță în apariția polipilor. Totodată, se consideră că anumite obiceiuri alimentare, precum o dietă bogată în grăsimi, dulciuri rafinate și săracă în fibre vegetale sunt vinovate de apariția bolii.

Nu în ultimul rând, obezitatea, sedentarismul, diabetul zaharat, consumul excesiv de alcool pot contribui la apariția polipilor colonici.

Dr. Marian Anghel este de părere că depistarea polipilor colonici este importantă din mai multe motive. Unul dintre acestea este cancerul colo-rectal, care este pe locul doi ca frecvență, după alte tipuri ale acestei boli (cancer mamar la femei și pulmonar la bărbați). Apoi, rezecția sistematică a polipilor colonici a redus incidența cancerului colo-rectal cu aproape 90%, majoritatea pacienților fiind de acord cu îndepărtarea lor în momentul depistării la colonoscopie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU