19 Mai 2017
1610 accesări
0 comentarii

Cu toţii ştim obiceiul bunicilor noştri de a scoate copilul din cădiţă ţinându-l de cap, „ca să aibă gâtul lung şi frumos când va fi mare”. Însă cât de sănătos este acest obicei? Părerile sunt împărţite, iar majoritatea mamelor consideră această practică a fi traumatizantă şi riscantă. Nici specialiştii nu văd cu ochi buni acest obicei, care încă mai este practicat de anumiţi părinţi.

„Una este mâna unui chiropractor, specializat şi cu experienţă, şi alta este mâna părinţilor, bunicilor etc. Este o manevră periculoasă. Un chiropractor ştie exact cum să blocheze anumite vertebre, atunci când face o tracţiune (care nu e niciodată antigravitaţională), astfel încât, dacă bebeluşul se mişcă, să nu facă listeză vertebrală (deplasarea unei vertebre faţă de ax). Chiar şi la adult, tracţiunea în ax, pentru decompresie, se face culcat”, explică Alina Pasăre, fizio-kineto-terapeut.

Aşadar, nu toate sfaturile de bunici trebuie urmate, pentru că nou-născuţii sunt foarte fragili, iar o mişcare greşită îi poate răni.

„Eu nu agreez neapărat această metodă, fiindcă, într-adevăr, pare traumatizantă pentru bebeluş. Văzând cum a evoluat kiropractica şi cum se urmăreşte alinierea coloanei vertebrale, punându-se accent pe întinderea ligamentelor, mă întreb dacă această metodă nu era realizată instinctiv, la început, iar ulterior s-a pierdut sensul. Nu cred că se făcea cu scopul ca bebeluşii să aibă gâtul lung, aş spune că altele erau beneficiile”, a spus Liliana Tudose, specialist în alăptare, educator prenatal.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii