27 Iunie 2019
7207 accesări
0 comentarii

Colecistul sau vezica biliară are rolul de a înmagazina bila în perioadele dintre mese, acesta având un volum de aproximativ o sută de mililitri. Atunci când alimentele trec din stomac în duoden, loc unde se deschide calea biliară principală, vezica biliară se contractă, golindu-şi conţinutul în intestin. Tot acest proces are loc printr-un mecanism complex, fiind reglat reflex şi hormonal.

În momentul în care apar durerile, se recomandă evitarea alimentelor cu conţinut mare de grăsimi, fiind vorba despre grăsimile saturate din carnea roşie, unt şi lactate grase, alimentele prăjite, carbohidraţii din pâinea albă sau pastele din făină albă, zahărul rafinat ori băuturile carbogazoase.

Pentru a avea, însă, un diagnostic exact, este necesară efectuarea unei ecografii abdominale, care poate fi făcută şi în cabinetele medicilor de familie care au această competenţă. Probabil că vă întrebaţi din ce cauză se măreşte colecistul?

„Acest colecist, sau cum i se spune în limbajul multor pacienţi, fiere conţine un lichid, bila, care este un produs de secreţie al ficatului. Colecistul colectează bila, adică în 24 de ore în jur de 800 de ml, 1.200 ml, poate şi mai mult. Această cantitate diferă în funcţie de regimul alimentar al pacientului şi de constituţia şi bagajul genetic pe care îl are. Acest lichid, între mese, prin anumite canale, ajunge în colecist. Evident, bila are un rol foarte important în digestie, în absorbţia vitaminelor, în absorbţia lipidelor, de aici şi unul dintre factorii favorizanţi ai patologiei colecistului, apariţia diverselor boli şi a litiazei biliare, a formării pietrelor în colecist”, a declarat dr. Daniel Costea, medic primar Chirurgie generală.

Specialistul a precizat că durerea este semnul care alarmează pacientul, datorita inflamaţiei din organism. Aceasta se instalează, de obicei, în partea dreaptă a abdomenului superior, sub coaste. Aşa că, oamenii ştiu că atunci când îi doare în dreapta sus, sub coaste, ori au probleme cu ficatul, ori cu fierea.

Acesta este şi motivul pentru care ecografia este extrem de importantă, pentru că în acest fel se poate face diferenţa între problemele de la nivelul ficatului sau cele ce ţin de colecist.

Alte simptome mai pot fi febra sau vărsăturile, dar acestea apar atunci când există o evoluţie mai îndelungată a bolii şi duc spre o anumită complicaţie, acele colici biliare sau chiar un blocaj de către o piatră, a unui canal biliar.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU