Mâncarea și băuturile pot afecta rezultatele analizelor de sânge. Potrivit specialiștilor, valorile glicemiei, profilul lipidic, enzimele, vitaminele și mineralele pot avea valori modificate dacă nu faceți un repaus alimentar. Tocmai de aceea, pentru analizele uzuale de sânge se recomandă un repaus alimentar de 8-12 ore. Totuși, acest interval variază în funcție de testele recomandate și numai medicul vă poate preciza numărul exact de ore în care nu aveți voie să mâncați și să beți. Există, însă, și teste care nu necesită restricții alimentare. Nivelul unor hormoni, de exemplu, nu este influențat de alimentele pe care le consumați înainte de recoltare.
Totuși, o bună parte dintre analizele de sânge sunt influențate de alimentație și impun recoltarea „a jeun”, adică pe nemâncate. Alimentele și băuturile pot conține substanțe și nutrienți care, odată asimilate în sânge, modifică temporar anumiți parametri ai sângelui. Acest lucru poate interfera cu măsurătorile, ducând la rezultate incorecte ale analizelor. Mai mult decât atât, alimentele grase consumate înaintea unor analize cresc nivelul trigliceridelor (nu și pe cel al colesterolului, care se modifică în timp). Nu același lucru se poate spune despre hidratare, care este chiar recomandată, întrucât poate ajuta la obținerea unor rezultate mai exacte pentru unele analize. De exemplu, pentru analizele care măsoară nivelurile de glucoză și de creatinină din sânge, este important să consumati cât mai multe lichide înainte de recoltare. Deshidratarea afectează concentrațiile acestor substanțe și poate duce la un diagnostic greșit.